Ekorozwój jedyną drogą polskiej wsi i rolnictwa

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem profesora SGGW, Mieczysława Górnego "Ekorozwój jedyną drogą polskiej wsi i rolnictwa" [plik w formacie pdf]

POLSKA SMAKUJE

Czym jest hasło Polska smakuje?
Czym jest hasło Polska smakuje? Oferta produktowa rynku żywnościowego określana jest przez zmieniające się preferencje konsumentów. Zmiana pokoleniowa, zdrowy styl życia, wzrost zasobności Polaków, rosnąca świadomość zakupowa konsumentów, postępująca cyfryzacja i informatyzacja społeczeństwa, a także kolejne zmiany legislacyjne idące w kierunku poprawy jakości produkowanej żywności, wpływają na konieczność podjęcia działań ukierunkowanych na wzrost sprzedaży krajowych … Czytaj dalej

Rakotwórcze GMO, elektrosmog i 5G – świąteczny prezent dla Narodu od Rządu?

UWAGA! Od 1 stycznia 2020 normy na mikrofale stosowane w telekomunikacji zostaną w całej Polsce podniesione 100-krotnie!.
W dniu 17 grudnia br. Minister Zdrowia podpisał rozporządzenie podwyższające limit narażenia na pola elektromagnetyczne, uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za mogące wywoływać raka u ludzi, BEZ UJAWNIENIA wyników konsultacji publicznych.

Do tego nowy-stary Rząd RP „dba”, aby chlebem powszednim Wyborców była żywność pełna GMO, glifosatu(*) i innej chorobotwórczej chemii wspierając z jednej strony koncerny telekomunikacyjne, a z drugiej agro-korporacje … jakby nie było Narodu, który go wybrał.

Podziękuj Rządowi za „troskę”!

DZIĘKUJEMY ZA elektrosmog, 5G, GMO i glifosat.

Życzymy Pani/Panu i rodzinie zdrowia pośród ogromnych zagrożeń (rak, białaczka, choroby układu trawiennego i sercowe, problemy neurologiczne, bezpłodność i inne) wywoływanych przez elektrosmog, GMO i glifosat.

Z poważaniem,

dr Barbara Gałdzińska-Calik, ekspert ds. PEM, matka dziecka z oficjalnie zdiagnozowaną nadwrażliwością elektromagnetyczną (EHS)
mgr Anna Mika, autorka broszury „Elektrosmog – niewidzialny wróg”, osoba elektrowrażliwa (EHS), Koalicja Polska Wolna od 5G
dr Jacek Nowak, emerytowany profesor Szkoły Wyższej im. Bogdana Jańskiego w Warszawie, autor m. in. prac prezentujących zagrożenia ze strony glifosatu, GMO i schemizowanego rolnictwa (dla zmylenia społeczeństwa zwanego „konwencjonalnym”)
mgr Jadwiga Łopata, dyrektorka EKOCENTRUM ICPPC, laureatka nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel), Koalicja Polska Wolna od GMO
Sir Julian Rose, pisarz, rolnik, dyrektor Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi, były doradca instytucji rządowych UK,
Dorota Staszewska, lekarz psychiatra, Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO
Beata Boczkowska, rolniczka, magister zdrowia publicznego
Dr Diana Wojtkowiak, niezależny naukowiec, prowadzi badania w dziedzinach: fizyka pól torsyjnych, biologia molekularna, homeopatia, radionika, fizykoterapia
mgr inż. ochrony środowiska Katarzyna Stawińska, Koalicja Polska Wolna od 5G

Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

(*)
Od 1 stycznia 2019 weszły w życie przepisy przedłużające stosowanie pasz genetycznie modyfikowanych (GMO) w żywieniu zwierząt. Zakaz stosowania pasz genetycznie modyfikowanych został wpisany do Ustawy o Paszach już w 2006 r. jednak pod wpływam lobbingu przemysłu paszowego i korporacji promujących GMO, termin jego wejścia w życie był kilkakrotnie (!) przesuwany. W uzasadnieniu projektu zmian Ustawy o Paszach powołano się na nieszkodliwość produktów pochodzących od zwierząt karmionych paszami GMO.
TO SKANDALICZNE KŁAMSTWO! Wystarczy zapoznać się z badaniami przeprowadzonymi przez naukowców z Uniwersytetu w Caen (Francja), które uznano za najbardziej dokładne, jakie kiedykolwiek opublikowano w zakresie skutków zdrowotnych żywności GMO oraz herbicydu Roundup na szczurach. TO BADANIE POKAZUJE NADZWYCZAJNĄ LICZBĘ GUZÓW ROZWIJAJĄCYCH SIĘ WCZEŚNIEJ I BARDZIEJ AGRESYWNIE, szczególnie u samic. https://www.youtube.com/watch?v=nMiVq5LFSmM

Wiktor Gołuszko – Milczenie jest zgodą na zło

Protest song z cyklu: Napisy na mórach*

Gdyby człowiek tylko chciał, więcej serca w głowie miał.

O zdanie cię nie pytano, gdy żywność świata patentowano,

uśmiechnięci, grzeczni-zimni-mili – z Planety cię wywłaszczyli.

Teraz jest policja genetyczna, a ty na wszystko musisz przystać

i ich patent Terminator – dla życia śmiertelny zator.

GMO, NWO – milczenie jest zgodą na zło.

Genetyczny Armagedon NWO – milczenie jest zgodą na zło.

Czytaj więcej: Wiktor Gołuszko – Milczenie jest zgodą na zło

Zamienić trawniki na warzywniki

Poniżej propozycja grupy inicjatywnej MY WOLNI LUDZIE skierowana do
lokalnych włodarzy. Zachęcamy wszystkich do organizowania konkursu
„ZAMIENIAĆ TRAWNIKI NA WARZYWNIKI”. Celem jest zachęcenie mieszkańców gmin do dbałości o piękno i estetykę swojego otoczenia oraz wymiana doświadczeń i dobrych praktyk w zakresie estetycznego i ekologicznego prowadzenia ogrodów.

KRYTERIA OCENY OGRODU PRZYDOMOWEGO

(każde kryterium od 1-10 pkt)

Czytaj więcej: Zamienić trawniki na warzywniki

Porównanie wartości odżywczej i zdrowotnej żywności ekologicznej i konwencjonalnej

Referat "Porównanie wartości odżywczej i zdrowotnej żywności ekologicznej i konwencjonalnej "

Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska Dr inż. Dominika Średnicka-Tober Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Zakład Żywności Ekologicznej

Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne bezpieczeństwo żywnościowe Polski

Jacek J. Nowak1

Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne bezpieczeństwo żywnościowe Polski

(referat na konferencję nt. „Zrównoważona koncepcja rozwoju obszarów wiejskich.

Próba rozwiązania aktualnych problemów występujących w polskim rolnictwie”, zorganizowaną przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmu RP, 5 maja 2016, Warszawa)

1. WPROWADZENIE

Największy skarb polskiej gospodarki (jak i gospodarki każdego innego kraju), stanowi:

1) produkcja żywności bardzo wysokiej jakości,

2) niezdegradowane (lub mało zdegradowane) gleby, bez których nie ma produkcji żywności,

3) bogactwo gatunków uprawianych (ale też dziko rosnących) roślin i hodowanych zwierząt,

i wreszcie, a raczej przede wszystkim

4) ludzie-rolnicy, jedyna warstwa społeczno-zawodowa, posiadająca wiedzę, umiejętności i zwłaszcza serce do tego, jak utrzymywać w dobrej jakości wymienione podstawowe zasoby: gleby, gatunki roślin i zwierząt oraz jak wytwarzać żywność najwyższej jakości.

Jest to podstawowy warunek strategicznego bezpieczeństwa żywnościowego, warunek przetrwania i suwerenności każdego kraju, a więc i Polski.

Czytaj więcej: Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne...

Szacowanie natury i ukrytych kosztów utraty bioróżnorodności

Ian Fitzpatrick, 23 listopada 2017, w rolnictwie i systemach żywieniowych

"Intensyfikacja rolnictwa ma największy wpływ na faunę i florę i jest on ogromnie negatywny. W okresie naszych badań (około 40 lat), rolnictwo zmieniło się dramatycznie, a nowe technologie poprawiały plony często kosztem natury.”

...Dwadzieścia lat temu grupa naukowców pod przewodnictwem ekonomisty ekologicznego, Profesora Roberta Constanza, na łamach dziennika Nature opublikowała bardzo znaczący referat na temat wartości usług ekosystemu światowego. Naukowcy policzyli, że te usługi (takie jak zapylanie roślin, siedlisko dla gatunków migrujących, przechowywanie i retencja wody, procesy formowania gleby, ochrona przed burzami i powodziami, itd.) można oszacować na poziomie 16 i 54 trylionów dolarów rocznie, a średnio 33 trylionów dolarów rocznie. W tamtym czasie uważano, że ten szacunek jest niski, a jednak to było prawie dla razy więcej niż całkowity produkt krajowy brutto całej gospodarki globalnej...

W 2014 roku, Profesor Constanza wraz z inną grupą naukowców opublikował zaktualizowaną analizę globalnej wartości usług ekosystemu. Nowe szacunki oscylowały pomiędzy 125 a 145 trylionów dolarów rocznie - czyli znacznie wyżej niż w 1997 roku. Naukowcy odkryli także, że usługi ekosystemu wnoszą "dla dobra ludzkości więcej niż dwa razy tyle co globalny produkt krajowy brutto”. Referat szacuje także utratę usług ekosystemu pomiędzy 1997 a 2011 rokiem na około 20 trylionów dolarów rocznie...



http://sustainablefoodtrust.org/articles/valuing-nature-and-the-hidden-costs-of-biodiversity-loss/

Prawdziwe koszty rolnictwa przemysłowego na podstawie raportu z dnia 1 sierpnia 2017 roku

...Bezsprzecznym jest fakt, iż globalny system żywnościowy przechodzi ogromny kryzys, a problemy dotyczą takich obszarów, jak sprawiedliwość żywnościowa, bezpieczeństwo żywieniowe, właściwości odżywcze, środowisko naturalne oraz ekonomia. Przejawy głębokiego kryzysu obejmują każdy aspekt systemu żywnościowego...

Prawdziwe koszty intensyfikacji produkcji żywności (w której producenci w dużej mierze nie są pociągani do odpowiedzialności za okropne szkody, które obecne systemy wyrządzają na środowisku i zdrowiu publicznym) obejmują:

  • utratę zdrowia przez ludzi i olbrzymie koszty związane z leczeniem
  • koszty zanieczyszczenia ziemi i rzek azotanami i pestycydami pochodzącymi z agrochemii, które w niektórych rejonach Stanów Zjednoczonych są tak wysokie, że przemysł związany z dostarczaniem wody ma problemy z zabezpieczaniem wody pitnej spełniającej normy,
  • zanieczyszczenie powietrza, które powoduje wzrost infekcji dróg oddechowych i innych chorób u ludzi żyjących w okolicy;
  • utrata bioróżnorodności, włączając w to zmniejszenie liczby ptaków polnych i owadów zapylających;
  • degradacja i erozja gleby na skutek ciągłych upraw monokulturowych;
  • koszty związane ze zdrowiem ludzi pracujących w stresujących warunkach w zakładach przetwórczych.

Wszystkie te i inne koszty naświetlone w raporcie ostatecznie płacą podatnicy i społeczeństwo w ukryty sposób, który obejmuje ogólne opodatkowanie, opłaty za wodę oraz obniżoną jakość życia...

...Mechanizmy, które mogłyby w przyszłości umożliwić bardziej rzetelny udział w kosztach żywności, uwzględniają wprowadzenie dla tych, którzy zanieczyszczają, podatków od chemicznych nawozów i pestycydów oraz przekierowanie dotacji dla gospodarstw w taki sposób, by producenci, których metody produkcji wiążą dwutlenek węgla i poprawiają zdrowie ludzi, byli za to nagradzani...

...Należy przekształcić mapę drogową i zaprojektować lepszy system żywnościowy, który będzie brał pod uwagę wszystkie czynniki zewnętrzne, które nie są obecnie uwzględniane w koszcie żywności...

Całość: „The true cost of American food identified in new report" by Sustainable Food Trust on 1 August, 2017 http://sustainablefoodtrust.org/articles/the-true-cost-of-american-food-identified-in-new-report/

Glifosat - roundap herbicyd z piekła rodem

Artykuł autorstwa Dr hab. inż. Przemysława T. Saneckiego i Jerzego Zięby, który ukazał się w październikowym numerze miesięcznika "Optymalni" (PAźDZIERNIK 2016)

Artykuł w pdf

Dodatkowe informacje

!!!!!!

Używamy Cookie (Ciastka). Jeśli nie zgadzasz się na ich używanie, możesz je zablokować w swoje przeglądarce. Nie wiemy, czy strona będzie pracować prawidłowo bez ciastek. Nie zbieramy danych za pomocą tych ciastek, jednak są one używane do obsługi strony, logowania i innych rzeczy. Aby dowiedzieć się więcej na temat obsługi plików cookie oraz w jaki sposób można je usunąć, przeczytaj Politykę prywatności..

Jeśli nie akceptujesz opuść stronę lub zmień ustawienia przeglądarki. Jeśli akceptujesz kliknij