Polska oficjalnie przedstawia zamiar skorzystania z klauzuli opt-out w kwestii GMO
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 01, październik 2015 07:21
Po kilku interwencjach w Ministerstwach Rolnictwa, Środowiska i Zdrowia Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC otrzymała potwierdzenie z Ministerstwa Środowiska, iż do Komisji Europejskiej w Brukseli zostały wysłane listy przedstawiające zamiar skorzystania przez Polskę z klauzuli opt-out w kwestii upraw GMO (zobacz link na końcu).
Klauzula ta obejmuje wszystkie odmiany kukurydzy GMO stworzonej do zastosowań w rolnictwie.
Klauzula opt-out umożliwia indywidualnym członkom UE wprowadzenie zakazu upraw GMO. Zgodnie z dyrektywami Komisji Europejskiej, przesłanki do wprowadzenia zakazu mają następnie rozważyć korporacje, które zamierzają sprzedawać nasiona GMO w krajach Unii Europejskiej.
Do tej pory Holandia, Francja, Grecja, Łotwa, Austria, Chorwacja, Litwa, Węgry i Belgia zgłosiły zamiar skorzystania z klauzuli opt-out w kwestii GMO. Polska jest dziewiątym krajem, który zajął takie samo stanowisko.
Czytaj więcej: Polska oficjalnie przedstawia zamiar skorzystania z klauzuli opt-out w kwestii GMO
Globalizacja-kto na niej korzysta?
- Szczegóły
- Opublikowano: środa, 25, luty 2015 06:39
Globalizacja stała się obecnie bardzo modnym pojęciem używanym do określenia zachodzących zmian społecznych, gospodarczych i politycznych. Definicji globalizacji funkcjonuje tak wiele, jak wielu jest badaczy tego zjawiska. Większość z nich zgodna jest co do tego, że globalizacja to proces kurczenia się czasoprzestrzeni, który prowadzi do zacieśniania więzi oraz znoszenia barier w przepływie dóbr, usług, kapitału i wiedzy. Według prof. Baumana globalizacja okazuje się wielkim paradoksem, gdyż przynosi korzyści nielicznym, a wyklucza lub marginalizuje dwie trzecie ludności świata. Bogaci są globalni, nędzarze lokalni. Pierwsi jednak nie istnieją bez drugich .W rzeczywistości globalizacja ogranicza się przede wszystkim do handlu i swobodnego przepływu kapitału.
Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 18, wrzesień 2015 07:53
W Polsce proces przestawiania gospodarstw na produkcję ekologiczną trwa 2 lata a w krajach tzw. bogatych aż do 10 lat, bowiem ziemie są tam przechemizowane. Towary od polskich rolników mogą być zatem lepsze i tańsze. Polska może być spichlerzem żywności eko dla Europy – zauważa w wywiadzie dla portalspozywczy.pl Jadwiga Łopata, dyrektorka Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC).
http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/polska-moze-byc-spichlerzem-zywnosci-eko-dla-europy,119417.htmlAgrokultura 5G ? Jedzenie z farmy Frankensteina
- Szczegóły
- Opublikowano: środa, 07, kwiecień 2021 04:52
Dyrektor ds. rozwoju w firmie Ericsson, Marcin Sugak jest podekscytowany. Ma dla rolników na sprzedaż nową zabawkę. Ta zabawka, jak twierdzi, rozwiąże w przyszłości wszystkie problemy, które stoją dzisiaj przed rolnictwem. Będzie to „rewolucja”, oświadcza. Według korporacji Ericcson, dzięki tej nowej zabawce rolnicy będą mogli spojrzeć na swoje rośliny i zwierzęta z zupełnie „nowej perspektywy”
Kliknij w obrazek aby przeczytać cały artykuł
Zdrowie bez leków – część II
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 07, czerwiec 2019 05:49
Polska jest jednym z silniejszych państw w Europie pod względem rolnictwa. Mocniejszą pozycję od nas zajmują jedynie Niemcy i Francuzi a w pewnych sektorach produkcji Wielka Brytania czy Włochy.
GUS podaje, że liczba gospodarstw maleje nieprzerwanie od 2010 roku, i na koniec 2015 roku było ich nieco ponad 1,4 mln. Największy odsetek stanowią małe gospodarstwa rolne o areale 1-10 ha – około 75%, średnie do 20 ha – około 15%. Razem około 90% – czyli mamy w Polsce jeszcze ponad 1 200 000 małych i średnich gospodarstw rolnych. Rolników którzy wytwarzają albo chcą wytwarzać dobrej jakości żywność. Świadomie mówię: „wytwarzać” bo produkuje się samochody, telewizory itp. a dobrą żywność się wytwarza z szacunkiem dla natury i jej odbiorców.
Kolejne zagrożenie dla dobrej żywności opisane na podstawie bardzo ciekawych badań naukowych "Fantom cywilizacyjny pola torsyjnego"
- Szczegóły
- Opublikowano: sobota, 18, maj 2019 10:16
Fantom cywilizacyjny pola torsyjnego
W pracy przedstawiono eksperymenty wprowadzające w zagadnienie fantomów pól torsyjnych pozostawianych bez naszego udziału w miejscach gdzie występowało silne lub długotrwałe oddziaływanie pól torsyjnych. Głównym zagadnieniem jest jednak pokazanie na podstawie eksperymentów, że w gruncie, w otoczeniu linii wysokiego napięcia i stacji bazowych telefonii komórkowych gromadzi się fantom promieniowania pola torsyjnego, który będzie tam obecny przez wiele lat po wyłączeniu z użycia linii wysokiego napięcia i nadajników mikrofalowych i będzie szkodził zdrowotnie mieszkańcom zamieszkującym te tereny. Zagadnienie dotyczy obszarów położonych nawet w odległości większej niż kilometr od wspomnianych źródeł promieniowania pola torsyjnego.
Zdrowie bez leków – część III
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 07, czerwiec 2019 05:47
Żywność ekologiczna cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków. Jest to związane ze wzrostem świadomości społeczeństwa; świadomości dotyczącej tego co znajduje się w żywności produkowanej metodami wielkoprzemysłowymi; żywności pełnej chemii, hormonów, antybiotyków i GMO(*).
Wzrost zainteresowania ekologiczną żywnością jest też wymuszony tym, że w Polsce nastąpił szybki wzrost (z ogromną tendencją wzrostową) zachorowań na nowotwory, otyłość i inne tzw. choroby cywilizacyjne. Dramatycznie zniża się wiek tych zachorowań – chorują dzieci; umierają ludzie młodzi. Jest to niewątpliwie związane ze spożywaniem nisko wartościowej i trującej żywności powszechnie sprzedawanej w supermarketach.
Deklaracja Międzynarodowego Forum na rzecz Agroekologii, Nyéléni 2015
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 07, marzec 2016 20:26
Deklaracja Międzynarodowego Forum na rzecz Agroekologii
Nyéléni, Mali
27 lutego 2015
Jesteśmy delegatkami i delegatami reprezentującymi różnorodne organizacje i ruchy międzynarodowe drobnych producentów żywności i konsumentów, w tym chłopów, ludy tubylcze, myśliwych i zbieraczy, rolników rodzinnych, pracowników rolnych, pasterzy i hodowców, rybaków uprawiających tradycyjne rybołówstwo przybrzeżne oraz mieszkańców miast. Społeczności reprezentowane przez nasze organizacje produkują wspólnie około 70% żywności konsumowanej przez gatunek ludzki. Są głównymi globalnymi inwestorami w sektorze rolniczym, jak również największym źródłem miejsc pracy i środków niezbędnych do życia.
Więcej: http://zielonewiadomosci.pl/tematy/feminizm/deklaracja-miedzynarodowego-forum-na-rzecz-agroekologii-nyeleni-2015/Bronić prawa dostępu do lokalnego, prawdziwego jedzenia
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 03, listopad 2015 06:10

Jak prawdziwi, dobrzy rolnicy mają zarobić na życie, jeśli nie wolno im bezpośrednio sprzedawać własnych produktów rolnych?
To pytanie wymaga udzielenia natychmiastowej odpowiedzi …
Polska jest obecnie związana najbardziej represyjnym prawem żywnościowym w całej Unii Europejskiej. Specjalnie wymyślono, w większości nieodpowiednie, przepisy sanitarno-higieniczne, aby uniemożliwić indywidualnym rolnikom wykonywanie w pełnym zakresie ich zawodu. Przepisy te nie przyszły z Brukseli, lecz z Warszawy!
Dzisiaj, zgodnie z prawem, rolnikowi nie wolno sprzedawać, jeśli nie prowadzi firmy, takich produktów jak: soki, dżemy, przeciery, kasze, mąki, chleb domowy, mięso surowe i jego przetwory (poza drobiem, zajęczakami i dziczyzną), oleje, masło, sery, mleko i wiele innych.
Sprzedaż wyżej wymienionych produktów jest NIELEGALNA i GROZI WYSOKIMI KARAMI. To oczywiście powoduje, że rolnicy nie mogą właściwie uprawiać swojego zawodu i nie mogą uczciwie zarobić na życie.
Czytaj więcej: Bronić prawa dostępu do lokalnego, prawdziwego jedzenia
Konferencja na rzecz Prawdziwego Rolnictwa w Oksfordzie
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 22, styczeń 2015 06:09

Podczas Konferencji na rzecz Prawdziwego Rolnictwa w Oksfordzie nawet dużym gospodarstwom towarowym w Wielkiej Brytanii zalecano, aby powróciły do tradycyjnych metod stosowanych przez gospodarstwa mieszane...
Jadwiga Łopata i Julian Rose (Międzynardowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi-ICPPC) uczestniczyli w Konferencji na rzecz Prawdziwego Rolnictwa w Oksfordzie (Oxford Real Farming Conference), która miała miejsce 6-7 stycznia 2015 roku. W wydarzeniu tym wzięło udział 650 przedstawicieli różnych narodowości. Należeli do nich: tradycyjni rolnicy rodzinni, aktywiści z dziedziny żywności i ochrony środowiska, grupy nacisku społecznego, działacze ekologiczni, działacze prowadzący kampanie anty-GMO, naukowcy zajmujący się ziemią i wielu innych. Jadwiga i Julian wygłosili prelekcję zatytułowaną „Polscy rolnicy chłopscy a klika korporacyjna”, która spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem słuchaczy wypełnionej po brzegi sali.
Czytaj więcej: Konferencja na rzecz Prawdziwego Rolnictwa w Oksfordzie
Więcej artykułów…
- Rolnik jest przyszłością
- Bioróżnorodność i jej wpływ na rolnictwo ekologiczne
- Permakultura - Współdziałać z naturą
- Uciec z Matrixa – zbudować Arkę – trzy kroki jakie należy podjąć.
- Ziemia polskich rolników kradziona pod uprawy GMO
- Unijne mleko
- Czy polskie rolnictwo ma przyszłość w Unii Europejskiej?
- Wojna o przyszłość polskiej wsi
- Rewolucja w angielskim rolnictwie
- O protescie