Korporacje przejmują dochody rolników

...Ziemi tyle samo, roboty tyle samo, tylko trzy razy mniej gospodarstw i trzy razy mniej dochodów...
Krótko mówiąc – rolnicy fińscy dostali w kość. Jest ich coraz mniej, coraz więcej muszą pracować (kiedyś jeden rolnik obrabiał 17 ha, teraz 41 ha) i coraz mniej zarabiają...
Kto w taki razie zarobił, kto przejął te pieniądze – zapytałem Finów. Odpowiedź była krótka – trade! Handel przejął dochody rolników!...

CAŁOŚĆ: http://www.bibula.com/?p=79509

Tragiczne jest to, że dopiero po 15 latach naszych wspólnych działań w końcu i politycy zaczynają rozumieć zagrożenia polskiego rolnictwa... I NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE: CZY ZA SŁOWAMI PÓJDĄ CZYNY czy to tylko kolejna przedwyborcza propaganda?

PROMUJEMY dalej HASŁO, które po raz pierwszy pojawiło się na proteście zorganizowanym przez ICPPC w 2000 roku, w Warszawie:

Wolni polscy rolnicy nie unijni/korporacyjni niewolnicy!

Tymczasem PODPISUJCIE I NAGŁAŚNIAJCIE PETYCJĘ "NIE DLA GMO, TAK DLA DOBREJ ŻYWNOŚCI" http://www.petycjeonline.com/nie_dla_gmo_tak_dla_dobrej_ywnoci

P.S. Potrzebujemy funduszy na kampanię przeciwko GMO, a więc jeżeli ktoś może wspomóc finansowo prosimy wpłacać darowizny - http://www.icppc.pl/antygmo/pomoz-kampani/

Jadwiga i Julian

Liderzy ICPPC przyłączają się do protestu rolników

Dyrektorzy Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi - ICPPC, Jadwiga Łopata - laureatka ekologicznego Nobla i Sir Julian Rose, dołączają do rolników protestujących przeciwko złym regulacjom prawnym oraz brakowi autentycznego wsparcia państwa dla społeczności rolniczej.

Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi - ICPPC wymienia trzy kluczowe problemy, które wymagają natychmiastowej interwencji Rządu RP:

  1. Przeciwdziałanie wyprzedaży polskiej ziemi zagranicznemu kapitałowi
  2. Natychmiastowe wprowadzenia bezwzględnego, ustawowego zakazu rejestracji odmian, obrotu i upraw genetycznie modyfikowanych nasion i roślin w Polsce.
  3. Zalegalizowania sprzedaży bezpośredniej przez rolników zarówno nieprzetworzonych, jak i przetworzonych produktów żywnościowych oraz dostosowania przepisów sanitarnych do skali produkcji tak, aby były one korzystne dla małych i średnich gospodarstw rodzinnych i dla konsumentów, którzy poszukują dobrej jakości żywności.

Rząd RP celowo niszczy małe i średnie gospodarstwa rolne w Polsce wprowadzając regulacje lobbowane/opłacane przez korporacje i promowane przez Unię Europejską, USA i Światową Organizację Handlu.

"Zdrowie i dobrostan Narodu uzależnione są od tego, czy konsumenci i rolnicy mają dostęp do tradycyjnych nasion i nieskażonej wysokiej jakości żywności. Rząd RP tego nie uznaje i niszczy korzenie polskiego rolnictwa słuchając głosu korporacji i ponadnarodowych organizacji zamiast głosu Polaków". - mówi Jadwiga Łopata

"U podłoża problemów, przed jakimi stoją konsumenci i rolnicy, leży dewaluacja znaczenia świeżej, lokalnej żywności, wolnej od GMO i środków chemicznych. Niespotykany wzrost zachorowalności (w tym na raka!), jaki dziś obserwujemy, można bezpośrednio przypisać nieustannemu niszczeniu dobrego rolnictwa oraz zalewaniu rynków globalną, niskiej jakości korporacyjną żywnością. To bomba zegarowa dla zdrowia i wolności, którą Rząd RP ignoruje". - mówi Sir Julian Rose

Kontakt: Jadwiga Łopata, Wiceprezes ICPPC, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Protest rolnikóww mediach :

Protest rolników w Krakowie

Przewodniczący Małopolskiej Rady Wojewódzkiej Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego "Solidarność" Rolników Indywidualnych Wojciech Włodarczyk w imieniu Rady Krajowej, Rady Wojewódzkiej zaprasza na Protest Rolników, który odbędzie się w Krakowie pod Urzędem Wojewódzkim przy ul. Basztowej 22, 3 lutego o godzinie 11:00.

Zaproszenie na protest

PETYCJA Rolników zgromadzonych na akcji protestacyjnej zorganizowanej przez Małopolską Radę Wojewódzką NSZZ RI "Solidarność” na proteście w dniu 03.02.2015r. w Krakowie

Przesłanie jubileuszowej konferencji z okazji 10-lecia ICPPC

Przesłanie jubileuszowej konferencji z okazji 10-lecia ICPPC: „MANIFEST NA
RZECZ ROLNICTWA I ŻYWNOŚCI XXI WIEKU. ROLNICTWO DLA LUDZI I Z LUDŹMI”

„MANIFEST NA RZECZ ROLNICTWA I ŻYWNOŚCI XXI WIEKU. ROLNICTWO DLA LUDZI I Z LUDŹMI” to najważniejszy rezultat konferencji jaka odbyła się z okazji 10 –
lecia Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC. Miała ona miejsce w Zakrzowie, w dniach 20 i 21 listopada 2010, pod hasłem: „Rolnictwo
rodzinne oraz suwerenność i samowystarczalność żywnościowa”. MANIFEST zostanie przekazany najważniejszym urzędnikom Unii Europejskiej, rządom i
wpływowym osobistościom we wszystkich krajach, które były reprezentowane na konferencji.

MANIFEST „ROLNICTWO DLA LUDZI I Z LUDŹMI” wzywa wszystkich rolników, hodowców i świadomych obywateli do odzyskania kontroli nad swoim losem i do
połączenia wysiłków zmierzających do oswobodzenia naszego rolnictwa z kieratu zniszczenia i rozpaczy, do jakiego jest obecnie zaprzęgnięte.

Sir Julian Rose, Prezes ICPPC(*) powiedział; „Globalna gospodarka żywnościowa kontrolowana przez korporacje i rządy zaowocowała destrukcją i
wyzyskiem w każdym obszarze rolnictwa; poczynając od nasion, poprzez rośliny, zwierzęta, a kończąc na człowieku. „MANIFEST NA RZECZ ŻYWNOŚCI I
ROLNICTWA XXI WIEKU” wzywa do „rolnictwa dla ludzi i z ludźmi”, aby odwrócić ten katastrofalny trend w polityce.

Profesor Irina Ermakowa – czołowy ekspert w dziedzinie GMO i wiceprzewodnicząca Narodowego Stowarzyszenia na rzecz Bezpieczeństwa
Genetycznego przedstawiła w jaki sposób jej własne badania w Rosyjskiej Akademii Nauk wykazały, że ponad 50% szczurów żywionych GMO stało się
bezpłodne w pierwszej generacji i zmarło przedwcześnie. Profesor Ermakowa ostrzegała, że wyniki te pokazują, iż modyfikacje genetyczne to technologia
niebezpieczna, która nie powinna wyjść poza laboratoria.

Devinder Sharma, wielokrotnie nagradzany dziennikarz indyjski oraz lider kampanii, która doprowadziła do zakazu przemysłowej produkcji genetycznie
modyfikowanych bakłażanów w Indiach, mówił m.in. o dramacie popełnienia samobójstwa przez 200 tysięcy indyjskich rolników, na przestrzeni ostatnich
15 lat. Było to spowodowane spadkiem dochodów i chorobami jakie pojawiły się na skutek wprowadzenia upraw GMO oraz zwiększonego użycia agrochemii,
pestycydów i nasion hybrydowych, które wyparły tradycyjne metody rolne.

„To było bardzo jednoczące doświadczenie. Wielu ludzi, z różnych krajów świata i regionów Polski pokazało swoją determinację na rzecz uwolnienia żywności i rolnictwa z uścisku globalnych korporacji, a także na rzecz powrotu do lokalnych i proekologicznych sposobów produkcji, dystrybucji oraz konsumpcji żywności” – powiedziała Jadwiga Łopata, założycielka i wiceprezes ICPPC , laureatka nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel), odznaczona Złotym
Krzyżem Zasługi.

Czytaj więcej: Przesłanie jubileuszowej konferencji z okazji 10-lecia ICPPC

Ekorozwój jedyną drogą polskiej wsi i rolnictwa

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem profesora SGGW, Mieczysława Górnego "Ekorozwój jedyną drogą polskiej wsi i rolnictwa" [plik w formacie pdf]

POLSKA SMAKUJE

Czym jest hasło Polska smakuje?
Czym jest hasło Polska smakuje? Oferta produktowa rynku żywnościowego określana jest przez zmieniające się preferencje konsumentów. Zmiana pokoleniowa, zdrowy styl życia, wzrost zasobności Polaków, rosnąca świadomość zakupowa konsumentów, postępująca cyfryzacja i informatyzacja społeczeństwa, a także kolejne zmiany legislacyjne idące w kierunku poprawy jakości produkowanej żywności, wpływają na konieczność podjęcia działań ukierunkowanych na wzrost sprzedaży krajowych … Czytaj dalej

Rakotwórcze GMO, elektrosmog i 5G – świąteczny prezent dla Narodu od Rządu?

UWAGA! Od 1 stycznia 2020 normy na mikrofale stosowane w telekomunikacji zostaną w całej Polsce podniesione 100-krotnie!.
W dniu 17 grudnia br. Minister Zdrowia podpisał rozporządzenie podwyższające limit narażenia na pola elektromagnetyczne, uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za mogące wywoływać raka u ludzi, BEZ UJAWNIENIA wyników konsultacji publicznych.

Do tego nowy-stary Rząd RP „dba”, aby chlebem powszednim Wyborców była żywność pełna GMO, glifosatu(*) i innej chorobotwórczej chemii wspierając z jednej strony koncerny telekomunikacyjne, a z drugiej agro-korporacje … jakby nie było Narodu, który go wybrał.

Podziękuj Rządowi za „troskę”!

DZIĘKUJEMY ZA elektrosmog, 5G, GMO i glifosat.

Życzymy Pani/Panu i rodzinie zdrowia pośród ogromnych zagrożeń (rak, białaczka, choroby układu trawiennego i sercowe, problemy neurologiczne, bezpłodność i inne) wywoływanych przez elektrosmog, GMO i glifosat.

Z poważaniem,

dr Barbara Gałdzińska-Calik, ekspert ds. PEM, matka dziecka z oficjalnie zdiagnozowaną nadwrażliwością elektromagnetyczną (EHS)
mgr Anna Mika, autorka broszury „Elektrosmog – niewidzialny wróg”, osoba elektrowrażliwa (EHS), Koalicja Polska Wolna od 5G
dr Jacek Nowak, emerytowany profesor Szkoły Wyższej im. Bogdana Jańskiego w Warszawie, autor m. in. prac prezentujących zagrożenia ze strony glifosatu, GMO i schemizowanego rolnictwa (dla zmylenia społeczeństwa zwanego „konwencjonalnym”)
mgr Jadwiga Łopata, dyrektorka EKOCENTRUM ICPPC, laureatka nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel), Koalicja Polska Wolna od GMO
Sir Julian Rose, pisarz, rolnik, dyrektor Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi, były doradca instytucji rządowych UK,
Dorota Staszewska, lekarz psychiatra, Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO
Beata Boczkowska, rolniczka, magister zdrowia publicznego
Dr Diana Wojtkowiak, niezależny naukowiec, prowadzi badania w dziedzinach: fizyka pól torsyjnych, biologia molekularna, homeopatia, radionika, fizykoterapia
mgr inż. ochrony środowiska Katarzyna Stawińska, Koalicja Polska Wolna od 5G

Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

(*)
Od 1 stycznia 2019 weszły w życie przepisy przedłużające stosowanie pasz genetycznie modyfikowanych (GMO) w żywieniu zwierząt. Zakaz stosowania pasz genetycznie modyfikowanych został wpisany do Ustawy o Paszach już w 2006 r. jednak pod wpływam lobbingu przemysłu paszowego i korporacji promujących GMO, termin jego wejścia w życie był kilkakrotnie (!) przesuwany. W uzasadnieniu projektu zmian Ustawy o Paszach powołano się na nieszkodliwość produktów pochodzących od zwierząt karmionych paszami GMO.
TO SKANDALICZNE KŁAMSTWO! Wystarczy zapoznać się z badaniami przeprowadzonymi przez naukowców z Uniwersytetu w Caen (Francja), które uznano za najbardziej dokładne, jakie kiedykolwiek opublikowano w zakresie skutków zdrowotnych żywności GMO oraz herbicydu Roundup na szczurach. TO BADANIE POKAZUJE NADZWYCZAJNĄ LICZBĘ GUZÓW ROZWIJAJĄCYCH SIĘ WCZEŚNIEJ I BARDZIEJ AGRESYWNIE, szczególnie u samic. https://www.youtube.com/watch?v=nMiVq5LFSmM

Wiktor Gołuszko – Milczenie jest zgodą na zło

Protest song z cyklu: Napisy na mórach*

Gdyby człowiek tylko chciał, więcej serca w głowie miał.

O zdanie cię nie pytano, gdy żywność świata patentowano,

uśmiechnięci, grzeczni-zimni-mili – z Planety cię wywłaszczyli.

Teraz jest policja genetyczna, a ty na wszystko musisz przystać

i ich patent Terminator – dla życia śmiertelny zator.

GMO, NWO – milczenie jest zgodą na zło.

Genetyczny Armagedon NWO – milczenie jest zgodą na zło.

Czytaj więcej: Wiktor Gołuszko – Milczenie jest zgodą na zło

Zamienić trawniki na warzywniki

Poniżej propozycja grupy inicjatywnej MY WOLNI LUDZIE skierowana do
lokalnych włodarzy. Zachęcamy wszystkich do organizowania konkursu
„ZAMIENIAĆ TRAWNIKI NA WARZYWNIKI”. Celem jest zachęcenie mieszkańców gmin do dbałości o piękno i estetykę swojego otoczenia oraz wymiana doświadczeń i dobrych praktyk w zakresie estetycznego i ekologicznego prowadzenia ogrodów.

KRYTERIA OCENY OGRODU PRZYDOMOWEGO

(każde kryterium od 1-10 pkt)

Czytaj więcej: Zamienić trawniki na warzywniki

Porównanie wartości odżywczej i zdrowotnej żywności ekologicznej i konwencjonalnej

Referat "Porównanie wartości odżywczej i zdrowotnej żywności ekologicznej i konwencjonalnej "

Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska Dr inż. Dominika Średnicka-Tober Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Zakład Żywności Ekologicznej

Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne bezpieczeństwo żywnościowe Polski

Jacek J. Nowak1

Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne bezpieczeństwo żywnościowe Polski

(referat na konferencję nt. „Zrównoważona koncepcja rozwoju obszarów wiejskich.

Próba rozwiązania aktualnych problemów występujących w polskim rolnictwie”, zorganizowaną przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmu RP, 5 maja 2016, Warszawa)

1. WPROWADZENIE

Największy skarb polskiej gospodarki (jak i gospodarki każdego innego kraju), stanowi:

1) produkcja żywności bardzo wysokiej jakości,

2) niezdegradowane (lub mało zdegradowane) gleby, bez których nie ma produkcji żywności,

3) bogactwo gatunków uprawianych (ale też dziko rosnących) roślin i hodowanych zwierząt,

i wreszcie, a raczej przede wszystkim

4) ludzie-rolnicy, jedyna warstwa społeczno-zawodowa, posiadająca wiedzę, umiejętności i zwłaszcza serce do tego, jak utrzymywać w dobrej jakości wymienione podstawowe zasoby: gleby, gatunki roślin i zwierząt oraz jak wytwarzać żywność najwyższej jakości.

Jest to podstawowy warunek strategicznego bezpieczeństwa żywnościowego, warunek przetrwania i suwerenności każdego kraju, a więc i Polski.

Czytaj więcej: Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne...

Szacowanie natury i ukrytych kosztów utraty bioróżnorodności

Ian Fitzpatrick, 23 listopada 2017, w rolnictwie i systemach żywieniowych

"Intensyfikacja rolnictwa ma największy wpływ na faunę i florę i jest on ogromnie negatywny. W okresie naszych badań (około 40 lat), rolnictwo zmieniło się dramatycznie, a nowe technologie poprawiały plony często kosztem natury.”

...Dwadzieścia lat temu grupa naukowców pod przewodnictwem ekonomisty ekologicznego, Profesora Roberta Constanza, na łamach dziennika Nature opublikowała bardzo znaczący referat na temat wartości usług ekosystemu światowego. Naukowcy policzyli, że te usługi (takie jak zapylanie roślin, siedlisko dla gatunków migrujących, przechowywanie i retencja wody, procesy formowania gleby, ochrona przed burzami i powodziami, itd.) można oszacować na poziomie 16 i 54 trylionów dolarów rocznie, a średnio 33 trylionów dolarów rocznie. W tamtym czasie uważano, że ten szacunek jest niski, a jednak to było prawie dla razy więcej niż całkowity produkt krajowy brutto całej gospodarki globalnej...

W 2014 roku, Profesor Constanza wraz z inną grupą naukowców opublikował zaktualizowaną analizę globalnej wartości usług ekosystemu. Nowe szacunki oscylowały pomiędzy 125 a 145 trylionów dolarów rocznie - czyli znacznie wyżej niż w 1997 roku. Naukowcy odkryli także, że usługi ekosystemu wnoszą "dla dobra ludzkości więcej niż dwa razy tyle co globalny produkt krajowy brutto”. Referat szacuje także utratę usług ekosystemu pomiędzy 1997 a 2011 rokiem na około 20 trylionów dolarów rocznie...



http://sustainablefoodtrust.org/articles/valuing-nature-and-the-hidden-costs-of-biodiversity-loss/

Prawdziwe koszty rolnictwa przemysłowego na podstawie raportu z dnia 1 sierpnia 2017 roku

...Bezsprzecznym jest fakt, iż globalny system żywnościowy przechodzi ogromny kryzys, a problemy dotyczą takich obszarów, jak sprawiedliwość żywnościowa, bezpieczeństwo żywieniowe, właściwości odżywcze, środowisko naturalne oraz ekonomia. Przejawy głębokiego kryzysu obejmują każdy aspekt systemu żywnościowego...

Prawdziwe koszty intensyfikacji produkcji żywności (w której producenci w dużej mierze nie są pociągani do odpowiedzialności za okropne szkody, które obecne systemy wyrządzają na środowisku i zdrowiu publicznym) obejmują:

  • utratę zdrowia przez ludzi i olbrzymie koszty związane z leczeniem
  • koszty zanieczyszczenia ziemi i rzek azotanami i pestycydami pochodzącymi z agrochemii, które w niektórych rejonach Stanów Zjednoczonych są tak wysokie, że przemysł związany z dostarczaniem wody ma problemy z zabezpieczaniem wody pitnej spełniającej normy,
  • zanieczyszczenie powietrza, które powoduje wzrost infekcji dróg oddechowych i innych chorób u ludzi żyjących w okolicy;
  • utrata bioróżnorodności, włączając w to zmniejszenie liczby ptaków polnych i owadów zapylających;
  • degradacja i erozja gleby na skutek ciągłych upraw monokulturowych;
  • koszty związane ze zdrowiem ludzi pracujących w stresujących warunkach w zakładach przetwórczych.

Wszystkie te i inne koszty naświetlone w raporcie ostatecznie płacą podatnicy i społeczeństwo w ukryty sposób, który obejmuje ogólne opodatkowanie, opłaty za wodę oraz obniżoną jakość życia...

...Mechanizmy, które mogłyby w przyszłości umożliwić bardziej rzetelny udział w kosztach żywności, uwzględniają wprowadzenie dla tych, którzy zanieczyszczają, podatków od chemicznych nawozów i pestycydów oraz przekierowanie dotacji dla gospodarstw w taki sposób, by producenci, których metody produkcji wiążą dwutlenek węgla i poprawiają zdrowie ludzi, byli za to nagradzani...

...Należy przekształcić mapę drogową i zaprojektować lepszy system żywnościowy, który będzie brał pod uwagę wszystkie czynniki zewnętrzne, które nie są obecnie uwzględniane w koszcie żywności...

Całość: „The true cost of American food identified in new report" by Sustainable Food Trust on 1 August, 2017 http://sustainablefoodtrust.org/articles/the-true-cost-of-american-food-identified-in-new-report/

Glifosat - roundap herbicyd z piekła rodem

Artykuł autorstwa Dr hab. inż. Przemysława T. Saneckiego i Jerzego Zięby, który ukazał się w październikowym numerze miesięcznika "Optymalni" (PAźDZIERNIK 2016)

Artykuł w pdf

Najwięcej ziemi w Polsce kupują Niemcy i Holendrzy. Raport MSWiA

Cudzoziemcy w 2016 roku kupili w Polsce blisko 3,2 tys. ha gruntów - informuje MSWiA w swoim raporcie. Najwięcej ziemi nabyli u nas Niemcy i Holendrzy, ale wśród kupców są także obywatele Wysp Dziewiczych, Tajwanu i Syrii.

Z danych zgromadzonych w rejestrach Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji wynika, że "w 2016 roku cudzoziemcy na podstawie 5 tys. 191 transakcji kupili w Polsce nieruchomości gruntowe o łącznej powierzchni 3 tys. 185,48 ha". Jak precyzuje sprawozdanie, "zawarte są w tym 743 transakcje, dotyczące nieruchomości rolnych i leśnych o łącznej powierzchni 575,89 ha".

czytaj więcej

Rolnicy ignorowani przez Ministerstwo Środowiska

Nie wyobrażam sobie połączenia prawa własności ziemi z prawem do polowania – powiedział Andrzej Konieczny Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Środowiska w panelu dyskusyjnym podczas targów Pol Eco System w Poznaniu

czytaj więcej

Gryka wróciła do rejestru odmian

Znowelizowana na początku br. ustawa o nasiennictwie umożliwiła rejestrację, wytwarzanie i wprowadzanie do obrotu materiału siewnego odmian gatunków tradycyjnie uprawianych na terytorium Polski, nieobjętych przepisami Unii Europejskiej. W oparciu o ten przepis po 13 latach od usunięcia gryki z wykazu gatunków dla których prowadzana jest rejestracja, wytwarzanie i obrót materiałem siewnym, przywrócona została taka możliwość w związku z uznaniem gryki za gatunek tradycyjnie uprawiany w Polsce. Aktualnie do Krajowego Rejestru - COBORU wpisane są dwie odmiany tego gatunku Małopolskiej Hodowli Roślin: Panda i Kora (wpisane do rejestru 01.03.2017 r.). Kolejne dwie są w trakcie rejestracji.

Więcej http://nowoczesnafarma.pl/Gryka-wrocila-do-rejestru-odmian.html#nso

Komisja Europejska umarza najbogatszym gigantyczne długi

Rozmowę z posłem JANUSZEM SZEWCZAKIEM przeprowadził prezes wydawnictwa Biały Kruk Leszek Sosnowski. Całość można przeczytać w aktualnym numerze miesięcznika "Wpis". Poniżej publikujemy obszerny fragment:

Leszek Sosnowski: Dlaczego różne ośrodki polityczne w Polsce i zagranicą tak bardzo naciskają, żeby Polska przystąpiła do strefy euro? Jaki mają w tym cel?

Janusz Szewczak: Cele są dwa – jeden bardziej oficjalny, drugi trochę ukryty. Pierwszy, przedstawiany publicznie, to rzekomo większa integracja i spójność krajów unijnych, szybszy rozwój w całej strefie euro. Przypomnijmy, że walutą tą dysponuje dzisiaj tylko 19 krajów, a wiele spośród tych, które nie mają euro, rozwija się teraz szybciej niż kraje tzw. Eurolandu.

Więcej:

Źródło: http://niepoprawni.pl/blog/andy-aandy/komisja-europejska-umarza-najbogatszym-gigantyczne-dlugi

©: autor tekstu w serwisie Niepoprawni.pl |

Trzy złe siostry: TTIP, CETA i TISA

Kiedy słyszymy, że Stany Zjednoczone/Kanada i Unia Europejska prowadzą negocjacje w sprawie „wielkich porozumień” w dziedzinie handlu transatlantyckiego, natychmiast jesteśmy zaalarmowani. Pewnie, wielka ugoda w terminologii handlowej oznacza wielką władzę, wielkie pieniądze i wielki bałagan. Ale kiedy słyszymy, że wszystko to odbywa się w tajemnicy, automatycznie dodajemy do listy „wielkie oszustwo”.

Twórcy porozumień handlowych twierdzą, że doprowadzą one do zwiększenia PKB oraz ilości miejsc pracy po obu stronach; z poglądem tym nie zgadzają się jednak ci, którzy mają rzekomo stać się beneficjentami.

Uściślijmy więc: TTIP oznacza Transatlantyckie Partnerstwo w dziedzinie Handlu i Inwestycji. To taki big brother (wielki brat) sprawujący pieczę nad umowami handlowymi pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Unią Europejską. CETA to skrót oznaczający Kompleksową umowę gospodarczo-handlową. Jest to mniej więcej takie samo porozumienie, ale pomiędzy Kanadą a Unią Europejską. Jest jeszcze TISA, czyli Porozumienie w Sprawie Handlu Usługami pomiędzy Stanami Zjednoczonymi i Unią Europejską, z udziałem innych krajów. Tutaj w centrum uwagi znajdują się „usługi”.

Wszystkie te „porozumienia” łączy fakt, że „my naród”, jesteśmy zupełnie z nich wyłączeni. Wszystkie negocjacje odbywają się w trybie tajnym, bez udziału opinii publicznej. Co więcej, ustanawiane są tajne, zewnętrzne sądy, które będą mogły sądzić rządy, gdyby te chroniły swoje prawa i chciały np. zakazać importu pewnych dóbr czy utrzymać cła.

Czytaj więcej http://renesans21.pl/trzy-zle-siostry-ttip-ceta-i-tisa/

Wołowy stek: mięso ze starej krowy na Twoim talerzu

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła (26 października 2015 roku), że wędliny, a także prawdopodobnie czerwone mięso są rakotwórcze!

Ten komunikat spowodował natychmiastowy spadek sprzedaży wyrobów mięsnych o 5%2, a ja sam powiedziałem sobie: „Dość!”

Nie ma co się dziwić, że czerwone mięso i wędliny są najprawdopodobniej rakotwórcze. Wszyscy przecież znamy podejrzane praktyki rozpowszechnione w przemyśle spożywczym.

Czytaj więcej: Wołowy stek: mięso ze starej krowy na Twoim talerzu

Dodatkowe informacje

!!!!!!

Używamy Cookie (Ciastka). Jeśli nie zgadzasz się na ich używanie, możesz je zablokować w swoje przeglądarce. Nie wiemy, czy strona będzie pracować prawidłowo bez ciastek. Nie zbieramy danych za pomocą tych ciastek, jednak są one używane do obsługi strony, logowania i innych rzeczy. Aby dowiedzieć się więcej na temat obsługi plików cookie oraz w jaki sposób można je usunąć, przeczytaj Politykę prywatności..

Jeśli nie akceptujesz opuść stronę lub zmień ustawienia przeglądarki. Jeśli akceptujesz kliknij