Strona Główna

Stop kontrolerom

Stop kontrolom

Ekologiczna osada, gdzie OZE działają pełną parą

Ekocentrum ICPPC jest dowodem na to, że technologia może współgrać z naturą, nawet na tradycyjnej małopolskiej wsi. Ekologiczne urządzenia pracują tu pełną parą, zasilając kilka budynków, ogrzewając wodę i pomieszczenia. Jest to miejsce, w którym budowanie energetycznej niezależności bierze się na poważnie.
W niewielkiej miejscowości Stryszów, 40 km od Krakowa, odnaleźć można wyjątkowe miejsce - Ekocentrum ICPPC. Niepozorne domy, położone w sadzie i otoczone ogrodem, toną wśród starych odmian drzew owocowych i kwiatów. Wprawne oko zauważy jednak, że na dachach nie brak kolektorów słonecznych i paneli fotowoltaicznych, wypatrzy system hybrydowy słońce-wiatr przy wejściu, pompę ciepła, oczyszczalnię ścieków, toaletę z segregacją frakcji czy system odzyskiwania zużytej wody. I nie są to instalacje pokazowe.

http://www.reo.pl/wiadomosci/ekologiczna-osada-gdzie-oze-dzialaja-pelna-para-U2YkVx

SUPER POMYSŁ! Projekt ustawy KUKIZ'15 o SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ

Podpisz i przekaż dalej

Szanowni Państwo,

Projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników przywraca tradycyjną rolę rolnika jako wytwórcy i przetwórcy, a jednocześnie otwiera nowy rynek naturalnej i zdrowej żywności dla konsumentów. Dopuszcza w ramach sprzedaży żywności przez rolników wyłącznie produkty przetworzone w sposób naturalny i tradycyjny, bez sztucznych i identycznych z naturalnymi dodatków, pochodzących z własnych upraw, chowu i hodowli oraz przetwarzane na terenie własnego gospodarstwa rolnego. NIESTETY, Biuro Analiz Sejmowych zgłosiło wątpliwości do tego projektu, co oznacza, że jeszcze długo będziemy marzyć o łatwym dostępie do dobrej jakości żywności prosto od rolnika. Rolnicy zaś nadal będą traktowani jako przestępcy sprzedając nielegalnie swoje smaczne i zdrowe produkty domowe.

Czytaj więcej: Podpisz i przekaż dalej

POLSKA WIEŚ. PROBLEMY I PROPOZYCJE ROZWIĄZAŃ

Polska wieś to ciągle niedoceniane bogactwo; stanowi fundament, na którym Polacy muszą się oprzeć, bowiem od niego zależy nasze bezpieczeństwo żywnościowe oraz zachowanie wartości naturalnych i kulturowych. Tymczasem tradycyjne, rodzinne gospodarstwa są systemowo niszczone, a polski łańcuch żywnościowy przejmowany przez globalne korporacje agrobiznesu. Skutkiem tego jest postępująca degradacja środowiska, coraz gorsza jakość żywności, schorowane i coraz bardziej ubogie społeczeństwo, utrata suwerenności żywnościowej oraz utrata naturalnej i kulturowej różnorodności. CZAS POWIEDZIEĆ DOSYĆ!

Zapraszamy na robocze forum pt.

POLSKA WIEŚ. PROBLEMY I PROPOZYCJE ROZWIĄZAŃ

KIEDY: 6 marca 2016
GDZIE: EKOCENTRUM ICPPC 34-146 Stryszów 156 (40 km od Krakowa, 13 km od Wadowic, 6 km od Kalwarii Zebrzydowskiej) tel.: 33 879 7114, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , www.eko-cel.pl DOJAZD: http://eko-cel.pl/kontakt/

Czytaj więcej: POLSKA WIEŚ. PROBLEMY I PROPOZYCJE ROZWIĄZAŃ

Sytuacja w Polsce staje się krytyczna jak w 1989 roku

Desykacja roślin – czemu polscy rolnicy trują nas bezmyślnie

W praktyce do desykacji zbóż wykorzystuje się jedynie glifosat, substancję czynną herbicydu Roundup i jego ponad sześćdziesięciu odpowiedników, znajdujących się na rynku w formie generyków lub herbicydów z tak zwanego importu równoległego. Zastosowanie tej substancji czynnej powoduje bardzo szybkie i nienaturalne wysuszanie kiełków.

Na terenie Polski zabieg desykacji jest stosowany coraz powszechniej.  Większość uprawianego rzepaku jest poddana temu zabiegowi, ponadto wykorzystywana jest w uprawie kukurydzy, pszenicy, roślin strączkowych, jęczmienia. Znalazłem opis dotyczący zalecanej desykacji prosa (kasza jaglana) i gryki !

źródło: http://www.eioba.pl/a/4owt/desykacja-roslin-czemu-polscy-rolnicy-truja-nas-bezmyslnie?mc_cid=1fd35a9857&mc_eid=025f5fa527

Jakie zmiany w WPR po 2020?

2 lutego 2016 r. w odpowiedzi na prośbę Przewodniczącego Sejmowej Komisji i Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Zarząd KRIR przedstawił stanowisko samorządu rolniczego na temat planów i propozycji zmian dotyczących Wspólnej Polityki Rolnej i Polityki Spójności po 2020 r. Zarząd podkreślił, że należy dążyć do tego, aby po 2020 r. WPR nadal funkcjonowała w Europie oraz było zapewnione finansowanie z budżetu UE WPR przynajmniej na dotychczasowym poziomie, zarówno na I jak i na II filar. Każdy kraj członkowski UE powinien mieć przyznaną pulę środków finansowych na WPR w zależności od ilości hektarów, w równej wysokości na 1 ha. Każdy z krajów członkowskich powinien mieć prawo decyzji podzielenia tych środków na I i II filar WPR wg własnej krajowej polityki rolnej.

źródło: http://nowoczesnafarma.pl/Jakie-zmiany-w-WPR-po-2020--.html#nso

Spotkanie w Krakowie z Jadwigą Łopata i Julian Rose - 30.12.2015

Rakotwórcze dozwolone, zdrowe nielegalne

Komisja Europejska zaakceptowała dwie odmiany kukurydzy GMO do importu: spożycia oraz użycia w paszach. Decyzja zapadła wbrew opinii Komitetu ds. Ochrony Środowiska PE ComEnvi...

Zdaniem oponentów decydenci w Brukseli winni zacząć od wstrzymania autoryzacji odpornej na herbicyd glifosat kukurydzy NK603xT25, ze względu na prawdopodobieństwo kancerogenności właśnie glifosatu, jak oceniła agenda WHO - agencja badająca raka tj. IARC.

http://www.agronews.com.pl/pl/0,2,19466,komisja_europejska_zalegalizowala_import_gmo.html

Dodatkowe informacje

!!!!!!

Używamy Cookie (Ciastka). Jeśli nie zgadzasz się na ich używanie, możesz je zablokować w swoje przeglądarce. Nie wiemy, czy strona będzie pracować prawidłowo bez ciastek. Nie zbieramy danych za pomocą tych ciastek, jednak są one używane do obsługi strony, logowania i innych rzeczy. Aby dowiedzieć się więcej na temat obsługi plików cookie oraz w jaki sposób można je usunąć, przeczytaj Politykę prywatności..

Jeśli nie akceptujesz opuść stronę lub zmień ustawienia przeglądarki. Jeśli akceptujesz kliknij