Strona Główna

W Szwajcarii chcą referendum ws. zakazu pestycydów

Masowe wymieranie pszczół obserwuje się na całym świecie. Jest to bardzo niepokojące zjawisko, które spowodowane jest między innymi stosowaniem szkodliwych pestycydów.
Obywatele Szwajcarii przymierzają się do głosowania nad całkowitym zakazem stosowania pestycydów. Póki co ponad 100 tysięcy Szwajcarów podpisało wezwanie do wprowadzenia zakazu, który obejmowałby sektor rolniczy i przemysłowy, w tym także żywność importowaną. Jest to intrygujące posunięcie, ponieważ właśnie ze Szwajcarii pochodzi największy na świecie producent pestycydów, firma Syngenta.

https://wolnemedia.net/w-szwajcarii-chca-referendum-ws-zakazu-pestycydow/

Pestycydy w żywności: najnowsze dane bez zmian

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport – Pestycydy w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84 000 próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. Spośród zbadanej żywności 96% próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.

https://agronews.com.pl/artykul/pestycydy-w-zywnosci/

Wietnam chce odszkodowania od Monsanto za Agent Orange

Niedawny proces sądowy przeciwko korporacji biotechnologicznej Monsanto był przełomowy. Sąd w San Francisco nakazał firmie wypłacić prawie 300 milionów dolarów odszkodowania szkolnemu ogrodnikowi, który zachorował na raka w wyniku długotrwałej ekspozycji na glifosat, zawarty w herbicydzie Roundup. Od tego czasu zaczęły napływać kolejne pozwy, a decyzję sądu z San Francisco skomentował rząd w Wietnamie, który również domaga się wypłaty odszkodowania.

https://wolnemedia.net/wietnam-chce-odszkodowania-od-monsanto-za-agent-orange/

Pszczoły

Francja wprowadziła zakaz używania pięciu pestycydów - neonikotynoidów, które według władz zabijają pszczoły. To pójście o krok dalej niż cała Unia Europejska, która zakazała używania trzech neonikotynoidów.... a więc da się!

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/francja-zakaz-uzywania-pestycydow-ochrona-pszczol/h9tsdms

W Polsce kierunek niestety odwrotny! W lipcu 2018 roku "Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski pozwolił, by przez najbliższe trzy miesiące rolnicy mogli używać w uprawach pestycydów z grupy neonikotynoidów."

http://wyborcza.pl/7,75398,23666117,minister-rolnictwa-zezwolil-na-stosowanie-silnie-trujacych-pestycydow.html

Ważny apel do rolników i konsumentów - Sir Julian Rose i Jadwiga Łopata

Rakotwórcze substancje w płatkach śniadaniowych

Spożywanie produktów zbożowych może nie być tak zdrowe, jak dotychczas sądzono. Niebezpieczne dla zdrowia ilości glifosatu zostały znalezione w popularnych produktach zbożowych. W niedawnych badaniach przeprowadzonych przez Environmental Working Group (EWG) stwierdzono niebezpieczne ilości glifosatu w wielu płatkach śniadaniowych i innych przetworach z pszenicy.

źródło:https://wolnemedia.net/rakotworcze-substancje-w-platkach-sniadaniowych/

Ekologiczne skutki hodowli zwierząt

Farmagedon

Czytaj więcej: Farmagedon

Porównanie wartości odżywczej i zdrowotnej żywności ekologicznej i konwencjonalnej

Referat "Porównanie wartości odżywczej i zdrowotnej żywności ekologicznej i konwencjonalnej "

Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska Dr inż. Dominika Średnicka-Tober Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Zakład Żywności Ekologicznej

Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne bezpieczeństwo żywnościowe Polski

Jacek J. Nowak1

Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne bezpieczeństwo żywnościowe Polski

(referat na konferencję nt. „Zrównoważona koncepcja rozwoju obszarów wiejskich.

Próba rozwiązania aktualnych problemów występujących w polskim rolnictwie”, zorganizowaną przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmu RP, 5 maja 2016, Warszawa)

1. WPROWADZENIE

Największy skarb polskiej gospodarki (jak i gospodarki każdego innego kraju), stanowi:

1) produkcja żywności bardzo wysokiej jakości,

2) niezdegradowane (lub mało zdegradowane) gleby, bez których nie ma produkcji żywności,

3) bogactwo gatunków uprawianych (ale też dziko rosnących) roślin i hodowanych zwierząt,

i wreszcie, a raczej przede wszystkim

4) ludzie-rolnicy, jedyna warstwa społeczno-zawodowa, posiadająca wiedzę, umiejętności i zwłaszcza serce do tego, jak utrzymywać w dobrej jakości wymienione podstawowe zasoby: gleby, gatunki roślin i zwierząt oraz jak wytwarzać żywność najwyższej jakości.

Jest to podstawowy warunek strategicznego bezpieczeństwa żywnościowego, warunek przetrwania i suwerenności każdego kraju, a więc i Polski.

Czytaj więcej: Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne...

Dodatkowe informacje

!!!!!!

Używamy Cookie (Ciastka). Jeśli nie zgadzasz się na ich używanie, możesz je zablokować w swoje przeglądarce. Nie wiemy, czy strona będzie pracować prawidłowo bez ciastek. Nie zbieramy danych za pomocą tych ciastek, jednak są one używane do obsługi strony, logowania i innych rzeczy. Aby dowiedzieć się więcej na temat obsługi plików cookie oraz w jaki sposób można je usunąć, przeczytaj Politykę prywatności..

Jeśli nie akceptujesz opuść stronę lub zmień ustawienia przeglądarki. Jeśli akceptujesz kliknij