Simon Fairlie, Wielka Brytania

31.01.2014
Szanowny Panie Premierze,

Byłem zdziwiony, kiedy usłyszałem, że mali rolnicy w Polsce nie mogą przetwarzać własnej żywności, jeśli nie zainwestują w wyposażenie, które jest zbyt drogie dla właściciela małego gospodarstwa. U nas w Wielkiej Brytanii zachęca się do przetwórstwa przyzagrodowego na małą skalę, a wymogi sanitarne są łagodniejsze dla żywności produkowanej w gospodarstwach i sprzedawanej lokalnie, ponieważ drogę takiej żywności można łatwiej prześledzić niż produktów sprzedawanych na rynku przemysłowym. W Wielkiej Brytanii mleko niepasteryzowane może być butelkowane i sprzedawane tylko w gospodarstwie, ponieważ uważa się że to jest bezpieczniejsze. Polska jest znana w Wielkiej Brytanii z kiełbas, kiszonek i innych produktów wytwarzanych w gospodarstwach. Wzywam Pana do zmiany przepisów tak, aby zachęcały one rolników i wspomagały przetwórstwo przyzagrodowe na małą skalę.

Z poważaniem

Simon Fairlie
Redaktor Naczelny
The Land Magazine, Wielka Brytania

Bezpośrednio od Rolnika

Rozpoczynamy intensywniejszą kampanię pt. BEZPOŚREDNIO OD POLSKIEGO ROLNIKA. Potrzebujemy Waszej pomocy i zaangażowania!

Celem kampanii jest zwrócenie uwagi na jawną niesprawiedliwość obecnych przepisów odnośnie sprzedaży bezpośredniej żywności przetworzonej w gospodarstwie rolnym czyli tzw. "nielegalnej żywności". Przepisy, które Sejm i Senat ostatnio zmienił NA GORSZE (!) a Prezydent w świetle reflektorów podpisał, służą tylko większym i wielkim przedsiębiorstwom, supermarketom i innym międzynarodowym korporacjom. Zagrożonych jest ponad milion małych i średnich gospodarstw rolnych.

Czytaj więcej: Bezpośrednio od Rolnika

trailer filmu "POLSKA DO WZIĘCIA"

Karta prawdziwej żywności

Kierując się poszanowaniem dla pięknej tradycji chłopskich gospodarstw rodzinnych, które wyjątkowo przyczyniają się do zachowania bogactwa kulturowego i bioróżnorodności upraw na polskiej wsi, a także najlepszych produktów żywnościowych dostępnych w Europie, my, niżej podpisani, wzywamy Rząd RP do natychmiastowego wprowadzenia w życie punktów wymienionych w „Karcie prawdziwej żywności”:

1. Zezwolenie małym i średnim gospodarstwom rodzinnym na sprzedaż wyhodowanych i przetworzonych przez siebie w domowych warunkach produktów bez konieczności spełniania nieadekwatnych i niepotrzebnych wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych, sporządzonych dla wielkich przedsiębiorstw przemysłowych.

Czytaj więcej: Karta prawdziwej żywności

Zdrowie bez leków – część II

RAZEM DLA DOBREJ ŻYWNOŚCI

Polska jest jednym z silniejszych państw w Europie pod względem rolnictwa. Mocniejszą pozycję od nas zajmują jedynie Niemcy i Francuzi a w pewnych sektorach produkcji Wielka Brytania czy Włochy.

GUS podaje, że liczba gospodarstw maleje nieprzerwanie od 2010 roku, i na koniec 2015 roku było ich nieco ponad 1,4 mln. Największy odsetek stanowią małe gospodarstwa rolne o areale 1-10 ha – około 75%, średnie do 20 ha – około 15%. Razem około 90% – czyli mamy w Polsce jeszcze ponad 1 200 000 małych i średnich gospodarstw rolnych. Rolników którzy wytwarzają albo chcą wytwarzać dobrej jakości żywność. Świadomie mówię: „wytwarzać” bo produkuje się samochody, telewizory itp. a dobrą żywność się wytwarza z szacunkiem dla natury i jej odbiorców.

Czytaj więcej: Zdrowie bez leków – część II

Ocena rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego przez profesora SGGW

Warto poznać stanowisko nt. rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego, wyrażone przez profesora SGGW, Mieczysłąwa Górnego, pod koniec swego życia, w jednym z jego ostatnich artykułów w czasopismach naukowych, 
Górny, 2004, Ekorozwój jedyną drogą polskiej wsi i rolnictwa - Studia_Ecologiae_et_Bioethicae-r2004-t2-s389-398 http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Studia_Ecologiae_et_Bioethicae/Studia_Ecologiae_et_Bioethicae-r2004-t2/Studia_Ecologiae_et_Bioethicae-r2004-t2-s389-398/Studia_Ecologiae_et_Bioethicae-r2004-t2-s389-398.pdf
w którym autor mówi prawdę prosto z mostu, zaczynając na I-szej stronie od takich stwierdzeń, cytuję:

- „Współczesne rolnictwo konwencjonalne, a w jego ramach szeroko na świecie rozprzestrzenione, przemysłowe, wywiera niestety destrukcyjny wpływ na zdrowie człowieka, tak poprzez degradację przyrody, jak i żywności.
(…)
Współczesne rolnictwo ekologiczne nie tylko dostarcza żywności najwyższej, gwarantowanej jakości żywieniowej, dzięki kontroli stanu środowiska oraz kontroli sposobu produkcji, zapewnia także najskuteczniejszą ochronę przyrody i krajobrazów wiejskich na obszarach zagospodarowanych rolniczo, czyli poza obszarami chronionymi prawnie - (w parkach narodowych, p. krajobrazowych, rezerwatach itp.).”

Alarm! To jest stan wyjątkowy!

Od 1 stycznia 2020 normy na mikrofale stosowane w telekomunikacji bezprzewodowej zostały w całej Polsce podniesione 100-krotnie! Zostały one wprowadzone m.in. po to, by umożliwić wdrożenie sieci 5G, która drastycznie zwiększy natężenie pól elektromagnetycznych (w skrócie PEM) w naszym otoczeniu.
5G ze względu na specyfikę tej technologii (częstotliwości, modulacje, pulsacje, wąsko skupione i ukierunkowane wiązki promieniowania, zagęszczenie sieci anten), stanowi dużo poważniejsze zagrożenie dla zdrowia i środowiska, niż technologie istniejące obecnie.

UWAGA!

Dzieci (także te jeszcze nienarodzone) i młodzież są szczególnie narażone na negatywne oddziaływanie fal elektromagnetycznych z urządzeń komunikacji bezprzewodowej.

  • 5G wykorzystuje zakres częstotliwości, który nie został przebadany pod względem wpływu na zdrowie ludzi, zwierząt ani środowiska. Tysiące naukowców, lekarzy i pracowników służby zdrowia z całego świata wyraziło poważne obawy co do bezpieczeństwa 5G.
  • 5G i tzw. Internet Rzeczy oznacza całkowitą kontrolę(!) wszystkich aspektów naszego życia.
  • Niejonizujace pola elektromagnetyczne (PEM) są szkodliwe dla ludzi i środowiska. Do udokumentowanych skutków zdrowotnych należą m.in.: nowotwory, problemy kardiologiczne, bezpłodność. Technologia 5G spowoduje drastyczny wzrost tych i innych chorób.
    Zachodzi konieczność szybkiego działania, aby powstrzymać dalsze wdrażanie 5G. To jest stan wyjątkowy! Każdy głos, każde działanie się liczy, by zatrzymać 5G.

UWAGA!

  1. Zorganizuj wydarzenie (spotkanie edukacyjne, protest, rozdawanie
    ulotek, wizyty u polityków i urzędników, prezentację filmu FOLIARZE, itp.) w dniach 12-25 stycznia 2020 pod hasłem POWIEDZ NIE DLA 5G w ramach ogólnoświatowego protestu przeciw 5G! Poślij opis wydarzenia na: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , niedla5g@gmail.comWięcej: MAPA WYDARZEŃ http://stop5g.com.pl/powiedz-nie-dla-5g/
  2. Podpisz petycję O MORATORIUM NA 5G I REDUKCJĘ EKSPOZYCJI LUDNOŚCI NA POLA ELEKTROMAGNETYCZNE
    https://naszademokracja.pl/petitions/petycja-o-moratorium-na-5g-i-redukcje-ekspozycji-ludnosci-na-pola-elektromagnetyczne?just_launched=true
  3. Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  4. Informacje dodatkowe: Koalicja Polska Wolna od 5G http://stop5g.com.pl/ w szczególności:
    • jak zorganizować protest http://stop5g.com.pl/protest-2/
    • ulotki http://stop5g.com.pl/protest/
    • dołącz http://stop5g.com.pl/jak-do-nas-dolaczyc/
    • film „Foliarze” https://youtu.be/S_DCtMkLgMQ

Z pozdrowieniami,
dr Barbara Gałdzińska-Calik, ekspert ds. PEM, matka dziecka z oficjalnie zdiagnozowaną nadwrażliwością elektromagnetyczną (EHS),
dr Jacek Nowak, emerytowany profesor Szkoły Wyższej im. Bogdana Jańskiego w Warszawie
Katarzyna Stawińska – magister inżynier ochrony środowiska,
mgr Jadwiga Łopata, laureatka nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel), Koalicja Polska Wolna od GMO,
Sir Julian Rose, pisarz, rolnik, dyrektor Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi, były doradca instytucji rządowych UK,
dr Diana Wojtkowiak, niezależny naukowiec, prowadzi badania w dziedzinach: fizyka pól torsyjnych, biologia molekularna, homeopatia, radionika, fizykoterapia.

Dotyczy: bezpieczeństwa żywnościowego Polski, ochrony środowiska, zdrowia i wolności Rodaków

10 września dostarczylismy do Pana Prezydenta Andrzeja Dudy,  Ministra Środowiska Pana Michała Wosia oraz do Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Jana Krzysztofa Ardanowskiego listy w sprawie europejskiej strategii pod nazwą: "Od pola do stołu". Poniżej treść listu. List został podpisany przez naukowców, rolników i działaczy społecznych.


 

PILNE

Dotyczy: bezpieczeństwa żywnościowego Polski, ochrony środowiska, zdrowia i wolności

Rodaków

 

Szanowny Panie Ministrze,

 

1. Komisja Europejska opublikowała 20 maja 2020 r. nową strategię pod nazwą: "Od pola do stołu", która jest wykładnią długoterminowej wizji dotyczącej rolnictwa i wyżywienia w Unii Europejskiej.

Niektóre elementy tego dokumentu uważamy ogólnie za ulepszone w stosunku do poprzednich strategii, jednak istnieją w nim liczne fragmenty, które nie spełniają potrzeb polskich rolników.

 

2. Wysoka jakość żywności i ochrona środowiska bazuje na małych i średnich gospodarstwach rodzinnych

Kluczową strategią dla polskiego rolnictwa było i powinno być zapewnienie mieszkańcom Polski świeżej żywności wysokiej jakości, wartościowej odżywczo, zachowującej bioróżnorodność. Małe i średnie gospodarstwa rolne były i są gwarantem bezpieczeństwa żywnościowego naszego kraju - w przeciwieństwie do zewnętrznego rynku globalnego.

Twórcy wszelkich planów dotyczących podaży i popytu "od pola do stołu" powinni brać pod uwagę mocne sygnały płynące od świadomych konsumentów, specjalistów z dziedziny agroekologii i żywienia, ekologów, działaczy ochrony środowiska oraz miłośników jedzenia dobrej jakości. Polskie rolnictwo musi być w samym centrum wszelkiej planowanej polityki państwowej i jej praktycznej realizacji. Chodzi szczególnie o poprawienie statusu małych i średnich rodzinnych gospodarstw rolnych. To one stanowią prawdziwą ochronę dla polskiej wsi i zapewniają bezpieczeństwo żywnościowe Polski.

 

3. O wsparcie dla różnorodnych małych i średnich gospodarstw rodzinnych

Dokument "Od pola do stołu" wykazuje rażący brak rozpoznania potrzeby odpowiedniego wsparcia dla różnorodnych małych i średnich gospodarstw rodzinnych. Zamiast tego kładzie się w nim nacisk na te wielkoobszarowe, monokulturowe, schemizowane, oparte na tzw. precyzyjnej transformacji cyfrowej.

Takie podejście z całą pewnością przyspieszy zanikanie małych i średnich rodzinnych gospodarstw, w których przestrzega się zasad dobrej i uczciwej uprawy.

 

4. O utrzymanie wysokiej jakości żywności i niezdegradowanych gleb na bazie małych i średnich gospodarstw

Strategia ta zawodzi również w kwestii wykorzystania ogromnego potencjału polskiego rolnictwa, jakim jest produkcja i sprzedaż żywności wysokiej jakości poszukiwanej przez europejskich konsumentów. Polska ma wyjątkową szansę stać się awangardą w produkcji, gdyż zachowała szeroką bazę gospodarstw "nieprzemysłowych". Te zaś utrzymały względnie wysoki poziom żyzności gleby, jeszcze nie wyeksploatowanej. Inaczej jest w wielkich gospodarstwach/zakładach monokulturowych, nastawionych na obsługę globalnych rynków eksportowych. Oferują one jednolite, jałowe jedzenie, zgodne z zapotrzebowaniem olbrzymich sieci supermarketów.

Polska może - i powinna - stać na czele prowadzenia polityki opartej o zapewnienie podstawowego bezpieczeństwa żywnościowego dla swojego Narodu. W naszej opinii - szczególnie w tych bardzo niepewnych czasach - jest to kluczowe stanowisko, jakie powinien przyjąć każdy minister rolnictwa, dostarczając w ten sposób jasnego dowodu na swoje zaangażowanie w zaspokojenie podstawowych potrzeb i wymogów obywateli państwa.

 

5. Wsparcie dla młodych rolników

Wsparcie dla młodych rolników chcących przejąć od doświadczonych pokoleń małe i średnie gospodarstwa rolne - to kolejna wartość nieobecna w dokumencie "Od pola do stołu". Jest ona decydująca dla przetrwania bogatej tkanki małych i średnich gospodarstw rolnych w Polsce, będących absolutnie najlepszym miejscem dla zaspokajania rosnącego popytu na dostępną cenowo żywność organiczną. Z każdym dniem zwiększa się świadomość Polaków związana z dbałością o zdrowie. Potrzeba oparcia polityki rolnej na wytwarzaniu żywności szeroko rozumianymi metodami rolnictwa tradycyjnego i ekologicznego nie podlega dyskusji. Potrzeba ta reprezentuje ten rodzaj myślenia o przyszłości, jaki zaowocuje miliardami złotych zaoszczędzonych na kosztach hospitalizacji i lecznictwa publicznego.

 

6. O zmianę definicji GMO i włączenie w nią nowych form GMO uzyskiwanych z pomocą technik i metod mutagenezy (w tym metodą CRISPR/Cas)

Inną ważną dziedziną budzącą zaniepokojenie jest "edycja genów". To technologia wprowadzająca GMO tylnymi drzwiami, metodą o nazwie CRISPR/Cas. Europejski Trybunał Sprawiedliwości wyrokiem z dnia 25 lipca 2018 (C-528/16) nakazał dodatkowe włączenie do definicji GMO ujętej w dyrektywie 2001/18 również materiałów i produktów otrzymanych metodą CRISPR/Cas. Jednak pomimo upływu kilku lat Komisja Europejska nie wprowadziła adekwatnej nowelizacji ww. dyrektywy. W sytuacji gdy korporacje agrotechniczne wykorzystują edytowanie genów do produkcji nowych odmian roślin i produktów żywnościowych, oraz w świetle pojawiających się niepokojących doniesień naukowych o braku stabilności genetycznej i podatności na szkodliwe mutacje organizmów uzyskanych metodą CRISPR/Cas uwolnionych do środowiska – istnieje pilna potrzeba nowelizacji ustawy o organizmach genetycznie zmodyfikowanych z dnia 22 czerwca 2001 r. tekst jednolity DZ.U. z 2019 r. poz. 706, z 2020 r. poz.322. poprzez umieszczenie w tej ustawie definicji GMO wymienionej w ww. wyroku ETS, do której dołączono materiały uzyskane metodą CRISPR. W obecnym stanie prawnym materiały te wymykają się spod przepisów ochrony zdrowia i środowiska zawartych w ustawie o GMO , łącznie z wymogami i reżimami w zakresie rejestracji, monitorowania i odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez korporacje agrotechniczne. Dlatego apelujemy o natychmiastowe uregulowanie ustawowe problemu CRISPR/Cas poprzez zmianę definicji GMO w polskim prawodawstwie według wskazań przywołanego wyroku ETS.

Reasumując, należy z całą mocą potwierdzić, że ww. wyrok jednoznacznie nakazuje przyjęcie przez kraje członkowskie zasady, iż wszystkie organizmy uzyskane za pomocą technik i metod mutagenezy stanowią organizmy zmodyfikowane genetycznie w rozumieniu dyrektywy 2001/18. Jedynie artykuł 3 ust. 1 dyrektywy 2001/18 w związku z pkt 1 załącznika I B do tej dyrektywy oraz w świetle motywu 17 tejże dyrektywy należy interpretować w ten sposób, że z zakresu stosowania owej dyrektywy są wyłączone tylko organizmy uzyskane za pomocą technik i metod mutagenezy, które były tradycyjnie wykorzystywane do różnych zastosowań i których bezpieczeństwo zostało już dawno potwierdzone.

Wobec powyższego brak przeniesienia przepisów ww. orzeczenia sądowego do porządku prawnego stanowi poważne uchybienie władz Rzeczypospolitej Polskiej skutkujące narażeniem Polaków na zagrożenia związane z niekontrolowanym rozpowszechnianiem GMO wytwarzanych nowymi metodami mutagenezy (w tym CRISPR/Cas), zatem wniosek o niezwłoczną nowelizację ustawy o GMO według wskazań wyroku C-528/16 znajduje całkowite uzasadnienie.
(więcej informacji: https://www.prawo.pl/akty/dz-u-ue-c-2018-328-4-2,69086724.html)

 

7. O wycofanie szkodliwych dla ludzi i dla środowiska biocydów, w szczególności herbicydów zawierających glifosat

Razem z naukowcami, świadomymi rolnikami, ekologami, biologami, lekarzami, obrońcami życia i zdrowia - uważamy w szczególności za konieczne zaprzestanie stosowania herbicydów zawierających glifosat (jak np. Roundup), które niszczą życie na ziemi – roślin, zwierząt i ludzi. Są na to niezbite dowody!!!

 

8. O utrzymanie prawa rolników do "zachowania, stosowania, wymiany i sprzedaży nasion i materiału rozmnożeniowego uzyskanego w gospodarstwie"

Dalszą sprawą budzącą nasz głęboki niepokój jest propozycja dokumentu, który ma przyspieszyć oficjalną rejestrację odmian nasion. Taka propozycja stoi w sprzeczności z postanowieniami arty-kułu 9 „Międzynarodowego Traktatu o zasobach genetycznych roślin dla żywności i rolnictwa sporządzonego w Rzymie dnia 3 listopada 2001 r.”, który uznaje prawo rolników do "zachowania, stosowania, wymiany i sprzedaży nasion i materiału rozmnożeniowego uzyskanego w gospodars-twie”. Nie istnieje żaden casus udzielenia patentu na taki materiał i zawartą w nim informację. Takie próby powinny być zaniechane i wszelkie tego rodzaju patenty zakazane. Polscy rolnicy z małych i średnich gospodarstw są szczególnie wrażliwi na tego rodzaju kradzież własności intelektualnej dokonywanej ich kosztem.

 

9. O nieograniczony dostęp do tradycyjnego, lokalnego/regionalnego materiału siewnego

Dalsze istotne ogniwo w ogólnym zdrowiu i dobrostanie społeczeństwa polskiego dotyczy przeceniania w proponowanej strategii roli reklamy i marketingu w sprzedaży żywności, na przykład "ulepszone zasady etykietowania". W istocie powinno się położyć nacisk na polepszanie jakości środowiska i dostęp do niedrogiej, proekologicznej, zdrowej i właściwej kulturowo żywności dla wszystkich. A więc dostęp do nasion tradycyjnych, lokalnych/regionalnych musi być wolny od wszelkich ograniczeń (podobnie jak nieograniczony jest dostęp do współczesnego, nietradycyjnego materiału siewnego), a sam proces wytwarzania takich nasion wspierany finansowo przez ministerstwo/rząd RP.

 

10. O samowystarczalny, zdecentralizowany system produkcji żywności

Na koniec - w sytuacji kryzysu wywołanego przez Covid-19 - jasno widać, że samowystarczalny, zdecentralizowany system produkcji żywności, łączący środowisko wiejskie z miejskim, jest sprawą podstawowej wagi! Jest on bardziej odporny na wstrząsy niż dalekie, szczególnie międzynarodowe, sieci obejmujące odległe obszary. Systemy dystrybucji żywności pozalokalnej skupiają się na konkurencyjności, wzroście ekonomicznym i rynku globalnym. „Po-covidowe” przemiany muszą uwzględnić mechanizmy etycznego i realnego finansowania oraz innych form wspierania małych i średnich gospodarstw rodzinnych, niezależnej spółdzielczości i wzajemnej współpracy wieś-miasto. Muszą one (mechanizmy pomocy) być dostosowane do skali i praktycznych potrzeb lokalnej i regionalnej produkcji żywności dobrej jakości i sieci jej dystrybucji.

 

WNIOSEK

Domagamy się więc przyjęcia przedstawianych w naszym dokumencie zasad strategii jako obowiązujących i najważniejszych podstaw polityki rolnej dla Polski.

Przyjęcie ich stanowić będzie bodziec oraz sprzyjające podłoże dla kreatywnego działania na polu produkcji dobrej żywności z zachowaniem bogatej i zróżnicowanej działalności wsi. Taka strategia istotnie poprawi ekonomiczną spójność oraz stabilność gospodarki w czasach, gdy ulega ona silnej presji i fragmentacji.

Z poważaniem,

My wolni ludzie: Budujemy nowe społeczeństwo, które spali Plandemię

Aby mieć wiarygodność jako liderzy, musimy „czynić tak, jak mówimy”. Nie można dokonać zmian bez bycia żywym przykładem tego, o czym się mówi i co proponuje innym.

Oznacza to, że jeśli ktoś jest świadomy i krytycznie odnosi się do szkód spowodowanych noszeniem maski Covid, to będzie odważne i dumnie chodził bez maski. Jeśli ktoś jest świadomy i krytycznie nastawiony do szkód spowodowanych przez zanieczyszczenie elektromagnetyczne, będzie używał tylko telefonu stacjonarnego. Jeśli ktoś jest świadomy i krytyczny wobec szkód spowodowanych przez masową indoktrynację za pośrednictwem telewizji, nie będzie miał telewizora. Jeśli ktoś jest świadomy i krytycznie nastawiony do szkód spowodowanych masową produkcją chemicznej żywności, będzie kupował żywność bezpośrednio od rolników a nie w supermarkecie. Jeśli ktoś jest świadomy i krytyczny wobec szkód wyrządzonych przez duże instytucje bankowe, będzie trzymał swoje oszczędności w bankach spółdzielczych i innych alternatywnych lokalnych sieciach. Jeśli ktoś jest świadomy i krytyczny wobec szkód wyrządzanych przez komercyjnych i państwowych dostawców energii elektrycznej, będzie korzystał z odnawialnych, małej skali źródeł energii.

Dodatkowe informacje

!!!!!!

Używamy Cookie (Ciastka). Jeśli nie zgadzasz się na ich używanie, możesz je zablokować w swoje przeglądarce. Nie wiemy, czy strona będzie pracować prawidłowo bez ciastek. Nie zbieramy danych za pomocą tych ciastek, jednak są one używane do obsługi strony, logowania i innych rzeczy. Aby dowiedzieć się więcej na temat obsługi plików cookie oraz w jaki sposób można je usunąć, przeczytaj Politykę prywatności..

Jeśli nie akceptujesz opuść stronę lub zmień ustawienia przeglądarki. Jeśli akceptujesz kliknij