Strona Główna

Porównanie wartości odżywczej i zdrowotnej żywności ekologicznej i konwencjonalnej

Referat "Porównanie wartości odżywczej i zdrowotnej żywności ekologicznej i konwencjonalnej "

Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska Dr inż. Dominika Średnicka-Tober Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Zakład Żywności Ekologicznej

Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne bezpieczeństwo żywnościowe Polski

Jacek J. Nowak1

Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne bezpieczeństwo żywnościowe Polski

(referat na konferencję nt. „Zrównoważona koncepcja rozwoju obszarów wiejskich.

Próba rozwiązania aktualnych problemów występujących w polskim rolnictwie”, zorganizowaną przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmu RP, 5 maja 2016, Warszawa)

1. WPROWADZENIE

Największy skarb polskiej gospodarki (jak i gospodarki każdego innego kraju), stanowi:

1) produkcja żywności bardzo wysokiej jakości,

2) niezdegradowane (lub mało zdegradowane) gleby, bez których nie ma produkcji żywności,

3) bogactwo gatunków uprawianych (ale też dziko rosnących) roślin i hodowanych zwierząt,

i wreszcie, a raczej przede wszystkim

4) ludzie-rolnicy, jedyna warstwa społeczno-zawodowa, posiadająca wiedzę, umiejętności i zwłaszcza serce do tego, jak utrzymywać w dobrej jakości wymienione podstawowe zasoby: gleby, gatunki roślin i zwierząt oraz jak wytwarzać żywność najwyższej jakości.

Jest to podstawowy warunek strategicznego bezpieczeństwa żywnościowego, warunek przetrwania i suwerenności każdego kraju, a więc i Polski.

Czytaj więcej: Wstrząsające informacje o degradacji gleb i upadku gospodarstw rolnych a strategiczne...

Newsletter dla Polonii

Jako subskrybent newslettera Fundacji ICPPC - Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi, jesteś jednym z pierwszych, którzy usłyszą najnowsze wiadomości na temat genetycznie modyfikowanej żywności (GMO) i sprzedaży od rolników. Będziemy Cię informować o zmianach w prawie, kampaniach społecznych, warsztatach oraz innych działaniach związanych z naszą działalnością statutową.

Email
Zgadzam się z polityką prywatności

Informacje dla mediów

Dzięki szeroko zakrojonej kampanii Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi - ICPPC oraz pomocy mediów rośnie świadomość Polaków na temat szans i zagrożeń polskiej wsi. Mamy więc grunt do dalszego propagowania wiedzy, która przyczyni się do poprawy zdrowia narodu, naturalnego środowiska i umacniania polskiego rolnictwa. Media powinny być w tym pomocne! To ich misja.


Otrzymuj od nas na bieżąco informacje i zapisz się do newslettera.
Email
Zgadzam się z polityką prywatności

Newsletter

Jako subskrybent newslettera Fundacji ICPPC - Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi, jesteś jednym z pierwszych, którzy usłyszą najnowsze wiadomości na temat genetycznie modyfikowanej żywności (GMO) i sprzedaży od rolników. Będziemy Cię informować o zmianach w prawie, kampaniach społecznych, warsztatach oraz innych działaniach związanych z naszą działalnością statutową.


Email
Zgadzam się z polityką prywatności

Polityka prywatności

Poniżej kilka informacji, które zobowiązani jesteśmy Ci przekazać na podstawie przepisów RODO.

Dane Osobowe

W czasie korzystania z serwisów należących do Fundacji ICPPC możesz zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza lub w inny sposób. Dane, o które będziesz proszony, to adres e-mail.

Wymagamy tylko tych danych, które są niezbędne do działania serwisu. Niepodanie wymaganych danych zablokuje czynność, którą te dane dotyczyły.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Fundacja ICPPC, 34-146 Stryszów 156, NIP 5512293321
Wszelkie pytania związane z przetwarzaniem przez nas Twoich danych możesz kierować pod specjalny adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Podane przez Ciebie dane osobowe przetwarzane będą w celach:

  • marketingowych i promocyjnych dotyczących usług oferowanych przez nas. Działamy podstawie Twojej zgody.
  • przypomnienia Ci o kończącej się licencji na oprogramowanie kupione u nas. Działamy na podstawie Twojej zgody.

Nikomu nie będziemy przekazywali Twoich danych.
Twoje dane będziemy przechowywać aż do czasu wycofania Twojej zgody.
Masz zawsze prawo dostępu do danych, możesz je sprostować. Możesz też zawsze sprzeciwić się przetwarzaniu przez nas Twoich danych.
Jeśli chcesz, przeniesiemy Twoje dane do innego podmiotu.
Możesz również w każdym momencie cofnąć udzieloną nam zgodę.
Masz prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Podanie przez Ciebie danych nie wynika z żadnego obowiązku prawnego – jest dobrowolne.
W odniesieniu do Twoich danych nie następuje zautomatyzowane podejmowanie decyzji (profilowanie).

Ta strona używa cookies. Korzystasz ze strony zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki lub urządzenia do przeglądania stron internetowych – treści dostępnej w internecie. Jeśli Twoje ustawienia zezwalają na zapisywanie cookie takowe są zapisywane. Co to są cookies? Pliki cookies („ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, są to pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu, inaczej rzecz biorąc w Twoim urządzeniu – komputerze, telefonie, czy też innym urządzeniu z przeglądarką stron internetowych lub innym podobnym oprogramowaniem. Cookies pozwalają na identyfikację komputera z którego użytkownik wszedł na stronę. Używamy plików cookie, które są niezbędne, aby umożliwić Ci poruszania się po serwisie, albo w celu zapewnienia pewnych podstawowych funkcji. Używamy cookies, aby zwiększyć funkcjonalność witryny poprzez przechowywanie np. preferencji. Daje to nam możliwość poprawy wydajności i funkcjonalności naszej strony internetowej, aby zapewnić Państwu lepsze działanie strony. Są dwa rodzaje cookies:

  • Cookies związane z tzw. sesją – to cookies utrzymywane tylko podczas gdy przeglądarka jest uruchomiona. W momencie jej zamknięcia takie ?cookies? są kasowane. Cookies sesyjne są do prostych spraw technicznych takich jak logowanie, lepsza nawigacja.
  • Cookies trwałe – tego rodzaju ciasteczka są zachowywane na twardym dysku użytkownika (przeglądarka je zapisuje).

Wyszczególnione działania cookies z naszej strony:

  • Ulepszona nawigacja na stronie, dzięki cookie w niektórych przypadkach możemy sprawdzić preferencje użytkownika co sprawia, że skrypty mogą podsunąć użytkownikowi jego preferencje. Zwiększamy dzięki temu wydajność strony internetowej.
  • Dzięki cookie możemy sprawdzić czy jesteś nowym czy też powracającym użytkownikiem, a co z tym idzie możemy dostosować stronę tak, by nie pokazywać Ci tych samych informacji kilkukrotnie, jak i też pokazać Ci specjalną informację tylko dla powracających użytkowników.
  • Cookies pozwala nam stosować statystyki i analizy dzięki którym dowiadujemy się o preferencjach i pochodzeniu użytkowników. Co też pozwala nam na prawidłowy rozwój naszego portalu w dobrym kierunku, gdyż dzięki temu wiemy co jest w naszym serwisie najbardziej popularne.
  • Jeśli na stronie jest koszyk zakupowy (jest możliwość robienia zakupów) korzysta on z plików cookies.
  • Jeśli na stronie jest możliwość logowania (dostęp tylko dla subskrybentów, użytkowników zalogowanych) wykorzystuje ona cookies.
  • Pliki cookies mogą służyć do zapewnienia bezpieczeństwa, wykorzystywane są do wykrywania nadużyć obrębie serwisu.
  • Jeśli na stronie jest możliwość głosowania/oceniania może wykorzystywać ona cookies.
  • Jeśli na stronie istnieje możliwość wykorzystywania śledzenia poleceń – program partnerski, wykorzystuje ona cookies. Dzięki tej funkcji mamy możliwość śledzenia poleceń – mamy możliwość sprawdzenia kto polecił naszą stronę innemu użytkownikowi dzięki czemu zwiększamy funkcjonalność naszego serwisu.
  • Elementy Flash (Adobe Flash Player) – na podstronach mogą znajdować się elementy flash. Moga one także korzystać z technologii cookie zapisując różne ustawienia. Na stronie dostawcy oprogramowania – znajdziesz szczegóły dotyczące bezpieczeństwa: http://www.adobe.com/security/flashplayer/.

Cookie ze stron powiązanych: Korzystamy z usług zewnętrznych na podstronach mogą wystąpić takie elementy które korzystają z cookies jak:

  • Linki (hiperłącza) do innych stron internetowych, każda z tych stron posiada swoją politykę cookies, jeśli skorzystasz (klikniesz w link) powinieneś zapoznać się z polityką cookies strony na której się znalazłeś.
  • Narzędzia Google: statystyki Google Analytics, reklamy google, mapka google, narzędzie google plus, filmy z serwisu youtube i inne – szczegółowy opis polityki plików cookie usług związanych z google znajdziesz tutuaj:http://www.google.com/policies/privacy/.
  • Narzędzia FaceBook – możesz znaleźć na naszej stronie narzędzie ramka fanów, przycisk lubię to i inne narzędzia udostępnione przez FaceBook – mogą one korzystać z plików cookie – opis działania znajdziesz tutaj:https://www.facebook.com/about/privacy/cookies.
  • Strona może posiadać także inne ‚osadzone’ przyciski oraz materiały reklamowe, aplikacje, które umożliwiają użytkownikom witryny polubienie, podlinkowanie i podejmowanie innych akcji za pośrednictwem serwisów społecznościowych i powiązanych. Nie kontrolujemy tych serwisów, każdy z nich posiada swoje ustawienia cookies, każdy tych serwisów ma swoją politykę cookies. Ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę możesz decydować czy chcesz tym firmom dać tą możliwość.

Jak wyłączyć cookies? Przeglądając tą stronę korzystasz z urządzenia lub przeglądarki (oprogramowania na komputerze), które takowe zapisywanie cookies umożliwia. W wielu przypadkach opcja zapisywania cookies jest domyślnie włączona – domyślnie dopuszcza zapisywanie cookies. Informacje dotyczące ustawień cookies i podobnych technologi – blokowanie, usuwanie można znaleźć materiałach pomocy przeglądarki, urządzenia z którego w tej chwili korzystasz lub na stronie Jak działa coookies? – cookies.edu.pl. Korzystanie z tych rozwiązań może wpływać na możliwość korzystania z naszej witryny, naszych aplikacji, oraz witryn i aplikacji powiązanych. Niestety wbrew najszczerszym chęciom nie jesteśmy w stanie zapewnić sprawnego funkcjonowania strony dla urządzeń z wyłączoną obsługą cookies.

 

Fundacja ICPPC zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w Polityce Prywatności. Każdego użytkownika serwisów należących do Fundacji ICPPC obowiązuje aktualna Polityka Prywatności znajdująca się na stronie http://eko-cel.pl/polityka-prywatnoci/

Jakiekolwiek wprowadzane zmiany nie wpływają na podstawową zasadę: Fundacja ICPPC nie sprzedaje i nie udostępnia osobom trzecim danych personalnych czy adresowych użytkowników swoich serwisów i czasopism.

Jeśli nie zgadzasz się z Polityką Prywatności, proszę nie odwiedzać serwisów, należących do Fundacja ICPPC.

 

Subskrypcja bezpłatnych czasopism

Zaprenumerowanie elektronicznych i bezpłatnych czasopism należących do Fundacja ICPPC wymaga podania w odpowiednim formularzu  adresu e-mail. 

Uzyskane w ten sposób dane są dodawane do listy mailingowej. Adres e-mail jest niezbędny do tego, aby można było wysłać danemu czytelnikowi numer czasopisma.

Niezapowiedziane Wiadomości

Fundacja ICPPC zastrzega sobie prawo do wysyłania niezapowiedzianych wiadomości osobom, których dane kontaktowe posiada i które zgodziły się z Polityką Prywatności.

Pod pojęciem niezapowiedzianych wiadomości Fundacja ICPPC rozumie informacje odnoszące się bezpośrednio do jego serwisów, czasopism, (np. zmiany, wewnętrzne promocje), niekomercyjne listy (np. życzenia, komentarze osobiste itp.)

Podmioty zlecające komercyjne mailingi nie mają wglądu w dane kontaktowe osób znajdujących się na listach adresowych Fundacja ICPPC.

Informacje komercyjne są filtrowane w stopniu w jakim jest to możliwe, ograniczana jest ich objętość i wysyłane są sporadycznie.

Jawne Dane Osobowe

Dane osobowe podane na serwisach należących do Fundacja ICPPC przy okazji wysyłania komentarzy do artykułów, odpowiedzi na forum itp. są dostępne dla wszystkich odwiedzających strony zawierające te dane. Fundacja ICPPC nie ma możliwości zabezpieczenia Was przed osobami prywatnymi lub firmami, które te dane wykorzystają do przesłania Wam nieokreślonych informacji. Dlatego dane te nie podlegają Polityce Prywatności.

Inne formularze

Formularze znajdujące się gościnnie na serwisach należących do Fundacja ICPPC i dotyczące usług, produktów, serwisów i czasopism nieobsługiwanych przez Fundacja ICPPC nie podlegają Polityce Prywatności.

Partnerzy

Polityka Prywatności nie dotyczy serwisów i firm, których dane kontaktowe podane są w serwisach i czasopismach należących do Fundacja ICPPC.

W przypadku pytań proszę pisać:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kraków, 26-27 maja

wolni ludzie
Zapraszamy „My Słowianie Wolni Ludzie”- gościem spotkania Jaruha

Niezależna Telewizja NTV, Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej
Wsi-ICPPC, Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO, Światowe Centrum
Ekorozwoju, Fundacja Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT, EKOCENTRUM ICPPC zapraszają na IV spotkanie Wolnych Ludzi
pod głównym hasłem: MY SŁOWIANIE WOLNI LUDZIE.
UWAGA! Naszym gościem będzie Jaruha, Słowianin, wokalista, raper, producent muzyczny, wideo-bloger, krzewiciel słowiańszczyzny, z którym m.in. odbędziemy niesamowitą podróż w świat dźwięków słowiańskich mantr.
MIEJSCE: KRAKÓW w budynku biurowym Nowe Herbewo przy ulicy Lubelskiej 29, sala konferencyjna na VI piętrze, https://www.herbewo.krakow.pl/sala-konferencyjna/
TERMIN: 26 i 27.05.2018 r. /sobota-niedziela/
PROGRAM

sobota 26.05.2018 r.
11:30 Wolni Ludzie, gdzie jesteśmy i dokąd zmierzamy. Powitanie i wystąpienia wprowadzające grupy koordynującej/inicjatorów(*).
Mantra Powodzenia i Pomyślności – Jaruha
12:30 Słowiaństwo w kontekście społeczno-politycznym – Jaruha
13:30 Wolni Ludzie a polityka rolna…czy nas to dotyczy? Prowadzą: Jadwiga Łopata i Julian Rose
14:30-16:00 przerwa na obiad
16:00 Wolni Ludzie a wybory – prowadzi Janusz Zagórski
18:30 Jaruha, prezentacja przedpremierowa płyty pt. Natchnienie Przodków. Era Wilka – niesamowita podróż w świat dźwięków słowiańskich mantr, utworów z mocnym przekazem oraz spokojnych tradycyjnych ballad słowiańskich.
19:30-20:00 Podsumowanie
niedziela 27.05.2018 r.
9:00 Przyroda w życiu Słowian. ZNACZENIE ZIÓŁ – Władysław Edward Kostkowski – kręgarz, znawca ziół i kultury Słowian
10:00 Dalsze ograniczanie naszej wolności – RODO – nowe Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych a portal internetowy www.wolniludzie.org – prowadzi Janusz Zagórski
11:00-14:00 Wolni Ludzie – nasze wspólne działania. Co MUSIMY zrobić razem? – warsztaty – prowadzą Lena Huppert i Sebastian Kostkowski
UWAGA! Propozycje wspólnych działań należy zgłosić wcześniej(!), najpóźniej do 20 maja na adres e-mailowe: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. i Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. . Czas na omówienie propozycji 5 min.
14:00 – My Słowianie odzyskujemy swoją Moc. Słowiańskie mantry – Jaruha
14:30-15:00 Podsumowanie

WAŻNE sprawy organizacyjne:
ZE WZGLĘDU NA OGRANICZONĄ ILOŚĆ MIEJSC PROSIMY O SZYBKIE POTWIERDZENIE UDZIAŁU – najpóźniej do 15 maja. LICZY SIĘ KOLEJNOŚĆ ZGŁOSZEŃ. Nie gwarantujemy uczestnictwa w spotkaniu po otrzymaniu potwierdzenia po tym terminie.
UWAGA! W przypadku rezygnacji już po potwierdzeniu ze swojego udziału w spotkaniu, prosimy też o zgłoszenie tego, by nie zabierać miejsca innym chętnym.
!!!Uczestnicy sami zapewniają sobie noclegi i wyżywienie.

Dotacja na koszty organizacyjne: 10 zł/dzień
UWAGA! Rejestracja na konferencję: http://www.icppc.pl/antygmo/2018/04/spotkanie-wolnych-ludzi-2/

(*)Komitet Organizacyjny:
Janusz Zagórski, Niezależna telewizja NTV, polski dziennikarz, badacz zjawisk niewyjaśnionych, założyciel, oraz prezenter telewizji internetowej TVN
Jadwiga Łopata, laureatka Ekologicznego Nobla, wiceprezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi ICPPC, dyrektorka EKOCENTRUM ICPPC
Sir Julian Rose, rolnik, autor i aktywista, prezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi ICPPC
Lena Huppert, Fundacja Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT, prezes, Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO
Sebastian Kostkowski, Światowe Centrum Ekorozwoju, prezes

Niebezpieczeństwa technologii 5G - Sir Julian Rose

Szacowanie natury i ukrytych kosztów utraty bioróżnorodności

Ian Fitzpatrick, 23 listopada 2017, w rolnictwie i systemach żywieniowych

"Intensyfikacja rolnictwa ma największy wpływ na faunę i florę i jest on ogromnie negatywny. W okresie naszych badań (około 40 lat), rolnictwo zmieniło się dramatycznie, a nowe technologie poprawiały plony często kosztem natury.”

...Dwadzieścia lat temu grupa naukowców pod przewodnictwem ekonomisty ekologicznego, Profesora Roberta Constanza, na łamach dziennika Nature opublikowała bardzo znaczący referat na temat wartości usług ekosystemu światowego. Naukowcy policzyli, że te usługi (takie jak zapylanie roślin, siedlisko dla gatunków migrujących, przechowywanie i retencja wody, procesy formowania gleby, ochrona przed burzami i powodziami, itd.) można oszacować na poziomie 16 i 54 trylionów dolarów rocznie, a średnio 33 trylionów dolarów rocznie. W tamtym czasie uważano, że ten szacunek jest niski, a jednak to było prawie dla razy więcej niż całkowity produkt krajowy brutto całej gospodarki globalnej...

W 2014 roku, Profesor Constanza wraz z inną grupą naukowców opublikował zaktualizowaną analizę globalnej wartości usług ekosystemu. Nowe szacunki oscylowały pomiędzy 125 a 145 trylionów dolarów rocznie - czyli znacznie wyżej niż w 1997 roku. Naukowcy odkryli także, że usługi ekosystemu wnoszą "dla dobra ludzkości więcej niż dwa razy tyle co globalny produkt krajowy brutto”. Referat szacuje także utratę usług ekosystemu pomiędzy 1997 a 2011 rokiem na około 20 trylionów dolarów rocznie...



http://sustainablefoodtrust.org/articles/valuing-nature-and-the-hidden-costs-of-biodiversity-loss/

Prawdziwe koszty rolnictwa przemysłowego na podstawie raportu z dnia 1 sierpnia 2017 roku

...Bezsprzecznym jest fakt, iż globalny system żywnościowy przechodzi ogromny kryzys, a problemy dotyczą takich obszarów, jak sprawiedliwość żywnościowa, bezpieczeństwo żywieniowe, właściwości odżywcze, środowisko naturalne oraz ekonomia. Przejawy głębokiego kryzysu obejmują każdy aspekt systemu żywnościowego...

Prawdziwe koszty intensyfikacji produkcji żywności (w której producenci w dużej mierze nie są pociągani do odpowiedzialności za okropne szkody, które obecne systemy wyrządzają na środowisku i zdrowiu publicznym) obejmują:

  • utratę zdrowia przez ludzi i olbrzymie koszty związane z leczeniem
  • koszty zanieczyszczenia ziemi i rzek azotanami i pestycydami pochodzącymi z agrochemii, które w niektórych rejonach Stanów Zjednoczonych są tak wysokie, że przemysł związany z dostarczaniem wody ma problemy z zabezpieczaniem wody pitnej spełniającej normy,
  • zanieczyszczenie powietrza, które powoduje wzrost infekcji dróg oddechowych i innych chorób u ludzi żyjących w okolicy;
  • utrata bioróżnorodności, włączając w to zmniejszenie liczby ptaków polnych i owadów zapylających;
  • degradacja i erozja gleby na skutek ciągłych upraw monokulturowych;
  • koszty związane ze zdrowiem ludzi pracujących w stresujących warunkach w zakładach przetwórczych.

Wszystkie te i inne koszty naświetlone w raporcie ostatecznie płacą podatnicy i społeczeństwo w ukryty sposób, który obejmuje ogólne opodatkowanie, opłaty za wodę oraz obniżoną jakość życia...

...Mechanizmy, które mogłyby w przyszłości umożliwić bardziej rzetelny udział w kosztach żywności, uwzględniają wprowadzenie dla tych, którzy zanieczyszczają, podatków od chemicznych nawozów i pestycydów oraz przekierowanie dotacji dla gospodarstw w taki sposób, by producenci, których metody produkcji wiążą dwutlenek węgla i poprawiają zdrowie ludzi, byli za to nagradzani...

...Należy przekształcić mapę drogową i zaprojektować lepszy system żywnościowy, który będzie brał pod uwagę wszystkie czynniki zewnętrzne, które nie są obecnie uwzględniane w koszcie żywności...

Całość: „The true cost of American food identified in new report" by Sustainable Food Trust on 1 August, 2017 http://sustainablefoodtrust.org/articles/the-true-cost-of-american-food-identified-in-new-report/

Dodatkowe informacje

!!!!!!

Używamy Cookie (Ciastka). Jeśli nie zgadzasz się na ich używanie, możesz je zablokować w swoje przeglądarce. Nie wiemy, czy strona będzie pracować prawidłowo bez ciastek. Nie zbieramy danych za pomocą tych ciastek, jednak są one używane do obsługi strony, logowania i innych rzeczy. Aby dowiedzieć się więcej na temat obsługi plików cookie oraz w jaki sposób można je usunąć, przeczytaj Politykę prywatności..

Jeśli nie akceptujesz opuść stronę lub zmień ustawienia przeglądarki. Jeśli akceptujesz kliknij